TÜRKİYE'nin Berlin Büyükelçisi Hüseyin Avni Karslıoğlu, Ağustos ayında yapılacak cumhurbaşkanlığı seçimlerinde, Almanya'da oy kullanımına ilişkin bir basın toplantısı düzenledi.
İki turlu seçimde, ilk tur seçim 31 Temmuz – 3 Ağustos tarihleri arasında olacak, şayet gerek duyulursa ikinci tur oy verme işlemi 17-20 Ağustos tarihleri arasında gerçekleştirilecek. Büyükelçi Karslıoğlu, Almanya'da yoğun bir Türk nüfusu yaşadığından dolayı, Almanya’da seçim süresini 4 güne uzattıklarını bildirdi. Karslıoğlu, vatandaşlarımızın www.ysk.gov.tr adresinden vatandaşlık numarasını vererek kendisini seçmen olarak kaydettirebileceğini söyledi.
SEÇMEN KÜTÜĞÜNE KAYITLI OLMAK GEREKİR
Almanya'da yaşayan vatandaşlarımızın seçimlerde oy kullanabilmeleri için öncelikle seçmen kütüğüne kayıtlı olmaları gerekiyor. Yurtdışı Seçmen Kütüğünde kaydı olmayan vatandaşlarımız ise 2-9 Temmuz tarihleri arasında bağlı bulundukları başkonsolosluklara şahsen başvurup adres beyanında bulunarak kayıtlarını yaptırabilecekler. Vatandaşlar, Yurtdışı Seçmen Kütüğüne kayıtlı olup olmadıklarını ve hangi Temsilciliğimizin görev bölgesinde kayıtlı olduklarını ise, yine Yüksek Seçim Kurulu Başkanlığı’nın internet sitesinden (www.ysk.gov.tr) kontrol edebilecekler.
NÜFUS CÜZDANI YA DA PASAPORT ŞART
Seçmen konumunda olan vatandaşlarımızın oy verme işlemi için randevu almaları da istenmekte. SEÇSİS Oy Verme Günü Belirleme Sistemi'nden (sistem) istenilen gün ve saat dilimi için randevu alınabilinecek. Oy verme gününü belirlemeyen seçmenler için oy verme gün ve saati ile oy kullanacağı sandıklar sistem tarafından belirlenecek. Yine vatandaşlarımızın oy kullanmaya giderken T.C Kimlik Numaralarını gösteren nüfus cüzdanlarını ya da pasaportlarını yanlarında bulundurmaları gerekmekte. Vatandaşlar yurtdışında kendileri için belirlenen gün içerisinde oylarını kullanabilecekler. Oy kullanma gününü kaçıran vatandaşlarımız arzu ettikleri takdirde gümrük kapılarımızda (birinci tur için 26 Temmuz - 10 Ağustos. İkinci tur için 17 Ağustos – 24 Ağustos) tarihleri arasında oylarını kullanabilecek.
ALMANYA'DA 7 ŞEHİRDE OY KULLANILACAK
Yurtdışında kullanılacak oy sayısının takriben 2 milyon 800 bin olduğunu söyleyen Büyükelçi Hüseyin Avni Karslıoğlu, bunun yaklaşık yarısının (an itibarıyla 1milyon 391 bin) Almanya'da kullanılacağı bilgisini verdi. Oy kullanma işlemi için Almanya'da 7 şehir belirlediklerini belirten Karslıoğlu, Alman yetkililerin isteği üzerine kurulacak sandık bölgesini sınırlı tuttuklarını kaydetti. Karslıoğlu, bu şehirleri ülkede yaşayan Türk nüfusunun dağılımına göre ayarladıklarını ve en uzak seçmene yaklaşık 200 - 250 km mesafede olmasına dikkat ettiklerini vurguladı. Buna göre vatandaşlarımız Almanya'da Berlin, Hannover, Düsseldorf, Essen, Frankfurt, Münih, Karlsruhe kentlerinde Türkiye'deki cumhurbaşkanlığı seçimleri için oylarını kullanabilecek. Büyükelçi Karslıoğlu, seçmen niteliğindeki her Türk vatandaşının ve çifte vatandaş statüsünde olanların oy kullanabileceğini fakat sadece mavi kartı olan vatandaşların bu haktan yararlanamayacakları bilgisini verdi.