Cumartesi gününü Ulusal Seferberlik Günü ilan eden Cumhurbaşkanı Dilma Roussef, binlerce asker ve memurun ülkedeki sivrisinekleri yok etmeye çalışacağını açıkladı.

Çoğu sivrisineğin evlerin yakınlarında ürediğine dikkat çeken Brezilya lideri, Aedas aegypti türü sivrisineklere karşı kayda değer federal kaynak ayrıldığını çünkü bunun "kaybedilemeyecek bir savaş" olduğunu vurguladı.

'HEPİMİZ BU SAVAŞTA YER ALMALIYIZ'

Roussef "Hepimiz bu savaşta yer almalıyız. Yardıma ve herkesin iyi niyetine ihtiyacımız var. İşbirliği yapın, ailenizi ve topluluğunuzu harekete geçirin. Bilim hala Zika virüsüne karşı bir aşı geliştiremediği için hastalığı önlemenin tek etkin yolu sivrisineklere karşı amansız bir savaş vermek" dedi.

VİRÜS KAN TRANSFERİ YOLUYLA DA BULAŞIYOR

Öte yandan Brezilyalı yetkililer, dünya genelinde paniğe sebep olan Zika virüsünün kan transferi yoluyla bir hastaya bulaştığı yönündeki iddiaların onaylandığını açıkladı.

Sao Paolo yakınlarındaki Campinas kentinin sağlık müdürlüğünden yapılan açıklamada, nisan ayında ateşli silah yaralanması sebebiyle hastaneye getirilen ve tedavi süresince kan transferi yapılan bir kişide, Zika virüsü tespit edildiği duyuruldu. Brezilya Sağlık Bakanlığı, kan nakli gerçekleştirilen kişinin virüs değil aldığı yaralar sebebiyle hayatını kaybettiğini ifade etti.

Campina Üniversitesi'nin kan merkezi de mayıs ayında kan bağışlayan bir kişi de daha Zika virüsü tespit edildiğini ancak kanın nakledildiği kişinin hastalık belirtileri göstermediğini belirtti.