Ünsal TURAN / OSLO () - NORVEÇ'te 'Asrın canisi8 olarak ifade edilen Anders Breivik, avukatı aracılığıyla yaptığı başvuruda, diğer mahkumlarla ve dışarıdan insanlarla temas kuramadığı gerekçesiyle hücre cezasının kaldırılmasını istedi. Bu talep Suçları Önleme Dairesi tarafından reddedilerek, hücre cezasının kalkmayacağı bildirildi. 

Norveç'te, hükümet binasına bombalı, Utoya adasındaki gençlik kampına silahlı saldırılarda bulunarak 77 kişiyi katleden asrın canisi Anders Behring Breivik, avukat Tord Jordet aracılığı ile hücre cezasının kaldırılmasını istedi. 1100 gündür hücre cezasını çekmekte olan Breivik daha önce de cezaevi koşullarından şikayetçi olduğunu ancak bu kez hakkını mahkeme yoluyla arayacağını söyledi.

Avukat Tord Jordet. “Brevik, diğer tutuklulardan ayrı ve gerek cezaevindeki tutuklular, gerekse dışarıdaki insanlarla temas kurması yasak olduğu için haklarını mahkeme yoluyla arayacak. Bir kişi işlediği suç nedeniyle ceza almış ise zaten aldığı ceza özgürlüğünü kısıtlar ama cezaevinde özgürlüğü ve hakları ekstra kısıtlanamaz" dedi.

Baerum şehrindeki İla cezaevi ve Skien cezaevlerinde hücrede tutulan Breivik, ocak ayında, uzun hücre cezası için Adalet Bakanı Greta Faremo hakkında suç duyurusunda bulunmuştu. Breivik 27 sayfadan oluşan şikayet mektubunda avluya hava almaya çıkamadığı, temiz havada jimnastik yapamadığı gibi şikayetlerde bulunmuştu. Brevikin 2013 yılında yaptığı şikayetler sonucu ne Adalet Bakanı Faremo ne de hapishane yönetiminin cezai işlem gerektirecek bir suç işlemediğine karar verilmişti.

Suçları Önleme Dairesi, 2012-2013 yılları arasında hapishanelerde 4 ayrı araştırma yapıldığını, 3798 tutuklu arasında 95'nin Breivik'in durumun benzer durumda, diğer mahkumlarla bağlantı kurmasına izin verilmediğini açıkladı.

Telemark Cezaevi Müdürü Karl Hillesland, Breivik'in Norveç'te yüksek güvenlik önlemleri altında tutulan tek tutuklu olduğuna dikkat çekti. Suçları Önleme Dairesi Başkanlığı'na vekalet eden Andes Kirkhus ise şartlar değişmediği sürece Breivik'in hücre cezasının devam edeceğini söyledi.