NİJERYA'da yaklaşık 300 kızı kaçıran radikal dinci Boko Haram, rehin aldığı kız öğrencilere ait olduğunu iddia ettiği yeni video yayınladı.
Görüntülerde din değiştirerek Müslüman olduğu iddia edilen yaklaşık 100 kadar kız öğrenci dua ediyor. Grup lideri Ebubekir Shekau, tüm tutuklu militanlar serbest bırakılana kadar kaçırılan kızları ellerinde tutacaklarını söylüyor. Adı, "Batı eğitimi haramdır" anlamına gelen terör örgütü, geçen ay Nijerya’da, 276 kız öğrenciyi yatılı okuldan kaçırmıştı.
 FETHULLAH GÜLEN’DEN MESAJ
Öte yandan Fethullah Gülen, Nijerya'da yaklaşık 300 kız öğrencinin kaçırılmasını kınayarak bir an önce bırakılmaları çağrısında bulundu. Gülen’in mesajı şöyle:
"Nijerya’daki yüzlerce kız öğrencinin kaçırılması hadisesi elem ve esef vericidir. Bu insafsız ve anlamsız fiili kınıyor ve faillerini bir an önce kız çocuklarını serbest bırakmaya davet ediyorum. Eğitim alma hakkı, İslam’ın da hem erkek hem kadın için garanti altına aldığı temel insan haklarındandır. Bu hakları kısıtlamaya çalışmak hatadır ve sadece bazı şahsi ve siyasi mülahazalara hizmet eder. Peygamber Efendimiz (Aleyhissalatu vesselam) ve onu izleyen altın dönemlerde kadınlar, içinde eğitim ve ticaretin de olduğu birçok alanda önemli roller üstlenmişlerdir. Eğitimin, kız olsun erkek olsun, gençlerin mahiyetlerindeki yüksek insani potansiyellerini hayata geçirmek için en sağlıklı yol olduğuna inandım ve defaatle ifade ettim. Eğitim yoluyla bütün insanlara saygı, hukukun üstünlüğü gibi yüksek insani değerler genç nesillere verilebilir ve bu değerlerle donanmış karakterler inşa edilebilir. Eğitim birçok sosyal problemin kaynağı olan cehalete karşı da en güzel aşıdır. Nijerya’daki kız öğrencilerini kaçırma hadisesi bu öğrencilerin ve ailelerinin insan haklarını ihlal olduğu gibi yüksek insani değerlerin benimsenmesini netice verecek bütüncül bir eğitim anlayışına olan ihtiyacın altını bir daha çizmiştir. Kaçırılan kız öğrenciler, onların aileleri ve Nijerya halkı için duacıyım."

(AÖ/İD)