Suriye içinde yaşanan durumun ve on milyonlarca masum insan üzerindeki etkisinin "korkunç" oluğunu belirten Beyaz Saray Sözcüsü Earnest, ABD Başkanı Barack Obama’nın da konuya karşı son derece duyarlı olduğunu kaydetti.

Earnest, ABD’nin Suriyeli sığınmacılara en çok yardımda bulunan ülke olduğunu hatırlattı, ancak Suriye gibi savaştan zarar görmüş ülkelerde insani yardımların ulaştırılmasının zor olduğuna işaret etti.

Earnest, "Suriye içlerine giden bazı insani yardımlar var ancak savaştan hasar görmüş, alt üst olmuş ve merkezi hükümetin bütünüyle başarısızlığa uğradığı bir ülkeye DAEŞ gibi şiddet yanlısı aşırılıkçılar girince bunların ciddi sonuçları oluyor. ABD tarafından sağlanan yardımların ülke içinde halka ulaşıyor" diye konuştu.

"Verdiğiniz sözü tutun"

Dışişleri Bakanlığı Basın Sözcüsü John Kirby, günlük basın toplantısında Suriye'de abluka altındaki şehirlerde yaşanan insanlık dramına ilişkin açıklamalarda bulundu.

Esed yönetimine çağrı yapan Kirby, BM'nin dün, Suriye rejiminin MadayaFuave Kafarya bölgelerine insani yardım konvoylarının girişine izin vereceğini duyurmasına atıfta bulunarak, "Verdiğiniz sözü tutun" dedi. 

Batı Şeria'da yeni konut inşası "gayrimeşru ve barış hedefine zarar verici"

ABD Dışişleri Bakanlığı, İsrail'in Batı Şeria'da yeni konut inşasına ilişkin faaliyetlerini "gayrimeşru ve barış hedefine zarar verici" olarak değerlendirdi. 

Kirby, İsrail Savunma Bakanı Moshe Yaalon'un bu hafta içerisinde açıkladığı Batı Şeria'da yeni konut inşa etme projesine ilişkin bir soru üzerine, Yalon'un sözlerine karşılık derin kaygı duyduklarını belirtti.

Batı Şeria'da yeni konut inşasına ilişkin uzun süredir benimsedikleri pozisyonun belli olduğunu belirten Kirby, "Bu tür faaliyetleri gayrimeşru ve barış hedefine zarar verici olarak görüyoruz" dedi.