BERLİN Yabancılar Dairesi Başkanı Engelhard Mazanke, Berlin Türk Cemaati'ni ziyaret etti.
Berlin Türk Cemaati (TGB), zaman zaman 'Sivil Toplum Akademisi' adı altında bilgilendirme toplantıları düzenliyor. Etkinlik çerçevesinde, belirlenen konunun uzmanı davet ediliyor ve Berlin'de yaşayan Türk vatandaşlarıyla birebir enformatif iletişim sağlanıyor.
Türk Cemaati'nin bu seferki konuğu Berlin Yabancılar Dairesi Başkanı Engelhard Mazanke oldu. Berlin Yabancılar Dairesi'nin Türklerle ilgili bölüm şefi Seiffert Weiss ile birlikte Cemaat'e gelen Mazanke, burada Türk vatandaşlarına kurumun hizmetleri hakkında bilgiler verdi, katılımcıların sorunlarını dinledi ve son olarak gelen sorulara cevaplar verdi.
Berlin Yabancılar Dairesi'ne yönelik zaman zaman şikayetlerin olduğunu söyleyen Mazanke, ellerinden geldiğince bu şikayetleri dikkate almaya çalıştıklarını belirtti. Mazanke, şikayetlerin sebebinin çoğunlukla zaman kısıtlığından kaynaklandığını, çünkü memurların bir kişinin işlemlerini yapabilmesi için sadece yarım saatlerinin olduğunu kaydetti. Kendilerine kurumda kötü muamele edildiğini düşünen vatandaşlara da seslenen Mazanke, onların şikayetlerini kendilerine iletmelerini, bunların mutlaka dikkate alınacağı bilgisini verdi. Berlin Yabancılar Dairesi'nde, 2011 senesinde 188.000 kişinin işlemleri yapılırken, 2013 senesinde bu rakamın 240.000'e yükseldiğini söyleyen Engelhard Mazanke, "Bu süre içerisinde fazladan 50.000 dosyaya bakmamıza rağmen çalışan memur sayımızda artış olmadı. O nedenle zaman açısından biraz sıkışıklaklar oldu" dedi ve Berlinli Türk vatandaşlarından bu doğrultuda biraz anlayış beklediklerini kaydetti.
2013 senesinde toplam 500 kişinin sınır dışı edildiğini de belirten Mazanke, bunlardan sadece 17'sinin Türk vatandaşı olduğunu söyledi.
Toplantıyı değerlendiren, Berlin Türk Cemaati başkanı Bekir Yılmaz'da, vatandaşlarımızın ilk elden bilgilendirilmelerine olanak sağlamak için yabancılar dairesi müdürünü davet ettiklerini belirtti. Çoğunlukla çifte vatandaşlık ve opsiyon modeli gibi konularda sıkıntılar olduğunu söyleyen Yılmaz, "2000 yılında yürürlüğe giren yeni vatandaşlık yasası, birçok vatandaşımızın kimliksiz, dolayısıyla da vatansız kalmasına sebep oldu. Daha önce süresiz oturumu olanlar, Alman vatandaşlıkları ellerinden alındıktan sonra yine sık sık yabancılar dairesine gidip oturumlarını uzatmak durumunda kaldılar. Yine yabancılar dairesinde çalışan memurların vatandaşlarımıza zaman zaman kötü davrandıklarını duyuyoruz. Almanya'da emekli olan Türk vatandaşlarının, 6 aydan fazla Almanya dışında kalabilme konularında sıkıntılar var. Bütün bu sıkıntıları yabancılar dairesi başkanı ile görüşme ve sorunları birinci elden kendilerine iletme imkanı bulduk" dedi.

MT(SS)