BERLİN'in en büyük ve en eski camilerinden Mevlana Camii yandı.
İnşaat halinde olan ve büyütme çalışmaları yapılan Mevlana Camii'nde 11 Ağustos akşamı henüz belirlenemeyen nedenle yangın çıktı. Yangın nedeniyle tamamen yanan ve kullanılamaz hale gelen camide can kaybı olmazken, hasar çok büyük.
Türkiye'nin Berlin Büyükelçisi Hüseyin Avni Karslıoğlu ve Berlin Başkonsolosu Ahmet Başar Şen sabah Mevlana Camii'ne gelerek incelemelerde bulundular. Yanan camiyi gezen Büyükelçi Hüseyin Avni Karslıoğlu yetkililerden bilgi aldı cemaate 'geçmiş olsun' dedi.
Kısa basın açıklaması da yapan Hüseyin Avni Karslıoğlu, Almanya'da yanan ve çeşitli saldırılara uğrayan camilerin sayısının artmasının insanları artık düşündürmeye başladığını söyledi. Karslıoğlu konuyla ilgili olarak şu ifadeleri kullandı:
"Geçen sene de yine aynı cemaate ait bir cami kundaklanmıştı. Dün de Bielefeld kentinde benzer bir olay oldu. Bunun yanında camilere domuz kafasının konması, duvarlarına sloganlar yazılması gibi hadiselerin çoğalması insanları üzüyor ve düşündürüyor. Bina bitmişti ve çini işi için Türkiye'den ustalar bekleniyordu. Bu ustalara 7 aydır vizenin verilmemiş olması da ayrı bir düşünülmesi gereken husus. İnşallah polis gerekli incelemeyi araştırmayı yapar ve umarız arkasından bir ırkçı eylem çıkmaz. Bu, burada görev yaptığım süre içerisinde kaçıncı yangın oluyor. Bunlar insanın yüreğini dağlıyor."
Mevlana Camii'nin sorumlularından Berlin İslam Federasyonu Başkanı Fazıl Altın, yangının yatsı namazı sonrasında çıktığını söyledi. Bodrum katta çıkan yangının nedeninin henüz belli olmadığına işaret eden Altın, "Irkçı bir saldırı da olabilir, teknik bir sebepten çıkmış da olabilir. Yalnız hasar ortada, bina tamamen tahrip olmuş. Belki yıkılması icap edecek. Çok büyük maddi zararımız var. Tek tesellimiz can kaybının olmaması" dedi.
Türkiye'den gelecek olan çini işçilerine 7 aydır vize verilmediği için inşaatın durmuş vaziyette olduğunu söyleyen Fazıl Altın, şöyle konuştu:
"İnşaat beklediği için içerisi depo olarak kullanılıyordu. Yalıtım malzemeleri, sıva malzemeleri gibi çabuk tutuşan malzemeler de vardı. Dışarıdan atılacak en ufak bir yangın maddesi burayı tutuşturmaya yeter. Dün akşam yangının alevleri binanın boyunu geçiyordu. Tehdit almıyorduk ama önceki yıllarda Berlin'de Şehitlik Camii'ne, Ensar Camii'ne yapılmış olan saldırılar nedeniyle burasının da bir saldırıya uğramış olabileceğinden kaygılıyız."
Cami Cemaati ise şaşkın ve üzgün. Yıllardır yaptıkları küçük yardımlarla yükselen, zaman zaman inşasında gönüllü olarak çalıştıkları camiinin bir gecede kül olmasının şokunu yaşıyor.