BERLİN Türk Sağlık Elemanları Derneği ile Berlin Sağlık Senatörlüğü, birlikte 'Organ Bağışı:Yeni bir Yaşam-Tezat ya da Şans' isimli konferans düzenledi.
Almanya'da yaşayan Türkler'e organ bağışını daha yakından tanıtmak amacıyla düzenlenen konferans Türkiye'nin Berlin Büyükelçilik binasında verildi. Konferansın açılış konuşmasını Berlin Büyükelçisi Hüseyin Avni Karslıoğlu'nun eşi, Gamze Karslıoğlu, ve Berlin Eyaleti Sağlık Bakanı Mario Czaja yaptı. Organ bağışının önemine vurgu yapan Gamze Karslıoğlu, Türkiye'de her yıl 4 bin kişinin organ bağışı bulamadıkları için yaşamını yitirdiğini söyledi. Karslıoğlu, organ bağışında dini sakınca olmadığını, Diyanet İşleri Başkanlığı'nın da açıkladığını belirtti. Berlin Eyaleti Sağlık Bakanı Mario Czaja ise, Berlin'de yaşayan Türk toplumunun kentin önemli bir parçası olduğunu belirterek, Türkler'i organ bağışı yapmaya çağırdı. Czaja, daha sonra organ bağışı konusunda yapılan değişiklikleri ve Almanya'daki Türklere yönelik sürdürülen kampanyayı anlattı.
Konferansa İstanbul Üniversitesinden katılan Prof.Dr. İlhan İlkılıç da, organ bağışının İslam dininde yeri ve etik açıdan değerlendirilmesi konularında sunum yaptı. Bu konularda Türk ve Alman meslektaşlarını bilgilendiren Prof.Dr. İlkılıç, şöyle dedi:
"Kendilerine konu hakkında hastaları tarafından pek çok soru yöneltilmekte. İnsanlar bilgilendirildikleri takdirde kararlarını daha net bir biçimde verebilirler. Kanaatim o ki, yurt dışında yaşayan insanlarımız hem Alman halkına göre hem de Türkiye'de yaşayan insanlarımıza göre organ bağışı konusunda daha az istekliler."
Bunun nedenlerinin henüz bilimsel araştırmalarla açıklığa kavuşturulmadığını söyleyen Prof.Dr. İlkılıç, Türkler'in Almanya'da uğradığı ayrımcılık ve bazı tecrübelerden sonra Alman makamlarına duyulan güvenin az olmasının organ bağışını engelleyen faktörler olabileceğinin altını çizdi. Prof.Dr. İlkılıç, bu ve benzeri önyargıların bilgilendirme ve aydınlatma kampanyalarıyla aşılabilineceğini ekledi.
Konferansı düzenleyen Berlin Türk Sağlık Elemanları Derneği başkanı Emine Yüksel de yaptığı açıklamada, amaçlarının Almanya'da sağlık sektöründe çalışan Türk kökenli meslektaşlarını organ bağışı konusunda bilgilendirmek ve önyargıların giderilmesi hususunda onlara yardımcı olmak olduğunu kaydetti.