CUMHURİYET'in 90'ıncı kuruluş yıldönümü Berlin Büyükelçiliği'nde verilen bir resepsiyonla kutlandı. Yerli ve yabancı yaklaşık 1000 konuğun katıldığı resepsiyonun gözde ismi Almanya'nın eski cumhurbaşkanı Christian Wulff oldu.
Berlin Büyükelçisi Hüseyin Avni Karslıoğlu ve eşi Gamze Karslıoğlu, konukları girişte karşılayarak tek tek selamladı. Büyükelçilik binasındaki davete Yeşiller Partisi eşbaşkanı Cem Özdemir, Berlin Eyalet Parlamentosu Senatörü Dilek Kolat, Federal Meclis eski başkanı Rita Süssmuth, Federal Meclis'e seçilen Türkiye kökenli milletvekilleri, Yunus Emre Kültür Enstitüsü Başkanı Prof. Dr. Hayati Develi, Berlin'de bulunan yabancı ülke temsilcileri ve çok sayıda sivil toplum örgütü temsilcisi katıldı.
Türkiye Cumhuriyeti'nin 90'ıncı kuruluş yıldönümü kutlaması kapsamında 'Özgür ve 90' isimli sergi de açıldı. Yunus Emre Kültür Enstitüsü'nün katkılarıyla düzenlenen sergide, Türkiye'den 90 sanatçının cumhuriyetle ilgili eserleri yer aldı.
İstiklal Marşı'nın okunması ile başlayan resepsiyoun açılışında konuşma yapan Büyükelçi Hüseyin Avni Karıslıoğlu, Cumhuriyetin kuruluşunun 90'ıncı yıldönümünde Türkiye'nin İstanbul Boğazı'nın altında açılan Marmaray Tüneli'yle Avrupa'ya bir kez daha bağlandığını söyledi. Karslıoğlu, "Koalisyon görüşmelerinin sürdüğü bu günlerde birilerinin hoşuna gitse de gitmese de iki kıtayı birleştiren bu tünelle birbirimize tekrar daha sıkı bağlandık" dedi.
Yunus Emre Kültür Enstitüsü Başkanı Prof. Dr. Hayati Develi de kısa bir selamlama konuşması yaptı. Kasım ayı içerisinde Berlin'de yeni enstitü açılacağını duyuran Develi, bir sonraki yıl da Köln ve Münih'te birer Yunus Emre Kültür Enstitüsü bürosu açacakları bilgisini verdi.
Konuşmaların ardından Büyükelçi Karslıoğlu, eski cumhurbaşkanı Wulff'a sergiyi gezdirdi. Sergiyi çok beğendiğini belirten eski Cumhurbaşkanı Wulff, aralarında çalışma ofisine ve odasına asmak isteyebilecekleri resimler olduğunu belirtti. Fiyatlarının artmaması için bu resimlerin hangileri olduğunu söylemeyeceğine dair espri yapan Christian Wulff, gelecek yıl yine Türkiye'ye giderek pek çok arkadaşını ziyaret etmek istediğini belirtti. Wulff ayrıca Almanya'da son seçimlerle Türk kökenli milletvekili sayısının artmasından memnuniyet duyduğunu vurguladı ve "Ülkemizin birlikte büyümesine yardımcı oluyorlar, bu sevindirici bir durum" dedi.
Cumhuriyet kutlamalarını basına değerlendiren Büyükelçi Hüseyin Avni Karıslıoğlu ise, cumhuriyetin halkın yönetimi olduğunu vurgusunu yaptı. Cumhuriyetin birtakım oligarkların, ayrıcalıklı grupların değil, halkın yönetimi olduğunun altını çizen Karslıoğlu, “Demokratik yönetimdir cumhuriyet. Şu ideolojinin bu ideolojinin yönetimi değildir. Halkın yüreğinden, demokratik seçimlerle gelen iktidarıdır; bir zümrenin cumhuriyeti değildir. Cumhuriyet halkıyla barışık şimdi, her zaman halkıyla barışık değildi. Biz halkımızın demokratik haklarının, duygularının, sesinin, çok sesliliğinin, farklılıklarının yansımasını arzuluyoruz ve o oluyor. Türkiye normalleşiyor” ifadelerini kullandı.
Sergisinin kuratörlüğünü yapan Beste Gürsu'da yaptığı açıklamada 'Özgür ve 90' sergisinin sadece cumhuriyet dönemini değil tüm dönemleri içeren bir sergi olduğunu söyledi. Gürsu, Cumhuriyet'in 90'ıncı yıldönümü anısına ilk kez uluslar arası bir platformda 90 çağdaş Türk sanatçısıyla gerçekleştirilen sergiyle, çağdaş Türk sanatının gelişim sürecinin tüm dünyayla paylaşıldığını vurguladı.