RADYO Metropol FM'in ile Ay Yıldız firmasının birlikte yürüttüğü 'Benim Mesleğim, Benim Geleceğim' isimli proje Berlin'de tanıtıldı.
Almanya'da göçmen çocuklarının meslek eğitimi alabilecekleri bir yer bulmaları Alman yaşıtlarına göre çok daha zor. Bunun bilincinde ve sorumluluğunda olan, Radyo Metropol FM ile Ay Yıldız firması birlikte 'Benim Mesleğim, Benim Geleceğim' adı altında bir proje yürüttü. Gençlerin, ailelerin, işletme ve uzmanların soruna dikkatini çekmek ve meslek eğitimi çağına gelmiş göçmen kökenli öğrencileri konu hakkında bilgilendirmek amacıyla yürütülen projenin tanıtımı Berlin'de yapıldı. Tanıtım toplantısına çok sayıda politikacı, uzman, işletme temsilcisi, sanatçı ve meslek eğitimine yönelmek isteyen göçmen kökenli gençler katıldılar. Burada katılımcılar kendi tecrübelerini aktararak meslek eğitimine ve staj yapmanın meslek eğitimi seçiminde ne kadar önemli bir rol oynadığına vurgu yaptı.
STAJ ÖNEMLİ
'Benim Mesleğim, Benim Geleceğim' projesinin uygulayıcılarından Ay Yıldız Firmasının Genel Müdürü Alfons Lösing, göçmen kökenli gençleri meslek eğitiminde desteklemek amacıyla bu projeyi hayata geçirdiklerini söyledi. Almanya'da göçmen ailelerinin çocuklarının meslek eğitimi alanında dezavantajlı olduklarını vurgulayan Lösing, şöyle dedi:
"Araştırmalar göçmen kökenli gençlerin meslek eğitimi alanında zorlandıklarını gösteriyor ki biz çeşitliliğin gençler ve işletmeler için bir avantaj olduğuna inanıyoruz. Bu doğrultuda bir kapı açtık ve birlikte çalıştığımız büyük işletmelerle görüşerek 100 yeni staj alanı yarattık. Staj yapmak gençler için çok önemli. Çünkü stajyer gençler burada işletmeleri tanıyor, kendi becerilerini, ilgi alanlarını daha iyi kavrıyor ve ileride hangi mesleği yapmak istedikleri konusunda fikir sahibi olabiliyor."
"GENÇLERİ BİLİNÇLENDİRDİK"
Projenin diğer partneri Radyo Metropol FM'in Genel Müdürü Tamer Ergün Yıkıcı da projenin ilk etapta Türk gençlerine ve anne- babalarına hitap ettiğini söyledi. Projeyle stajın önemini anlatmaya çalıştıklarını söyleyen Yıkıcı, "Staj neden yapılır, nasıl yapılır sorularına cevaplar vermeye çalıştık. Yine hangi meslek dalları var, bu mesleklere nasıl girilir, eğitimin dışında şahsi vasıfların neler olması gerekmektedir? Bu konuları yaklaşık 6 ay boyunca 75 özel programla ilgili insanlara aktardık" dedi.
Yine bir internet platformu oluşturulduğunu kaydeden projenin fikir babası ve uygulayıcısı Yıkıcı, bu platformda gençlere staj ve meslek eğitimi için başvuru nasıl yazılır, hangi meslekler vardır, geleceğin meslekleri nelerdir gibi bilgileri aktardıklarını belirtti.
"UYUM İÇİN EĞİTİM VE İŞ ŞART"
Toplantıya katılan politikacılardan, Federal Parlamento Milletvekili Özcan Mutlu ise, hem velileri ve gençleri hem de işverenleri aydınlatması bakımından bu kampanyayı desteklediğini söyledi. Mutlu şöyle konuştu:
"Bu gençler bizim istikbalimiz. Bu doğrultuda, gençlere bir meslek öğretmemiz gerektiği noktasında işverenleri, işletmeleri kazanıyor bu proje. Şunu unutmamamız lazım. Uyumun iki ana faktörü var; birincisi eğitim, ikincisi ise iş. Bir insanın iyi bir eğitimi ve iyi bir işi olursa o insanın uyum sorunu olmaz. Velilerin çocuklarının eğitim ve meslek eğitimi konusunda çok duyarlı olmaları gerekir."
"GENÇLER MESLEK EĞİTİMİ YERİ BULAMIYORLAR"
Berlin Eyaleti Çalışma, Kadın ve Uyumdan Sorumlu Senatörü Dilek Kolat da gençler arasındaki işsizliğin ana sorunlardan biri olduğunu vurguladı. Genelde yabancı kökenli gençlerin okuldan sonra meslek eğitim yeri bulamama gibi sorunlarının olduğunu söyleyen Kolat, bunun da işsizlik tehlikesini doğurduğunu vurguladı. Bunun nedenlerini araştırdıklarını belirten Dilek Kolat, şöyle devam etti:
"Ana sebeplerden birisi gençlerin meslek eğitimi alanlarını iyi tanımamaları. Dolayısıyla tanımadıkları mesleğe yönelemiyorlar. Burada okulların ve işletmelerin ortak çalışması son derece önemli. Çünkü siz gençlere meslekleri teorik olarak öğretebilirsiniz. Ama gençlerin bir işletmenin içerisinde mesleği öğrenmesi çok daha verimli oluyor. Gençler mesleği pratik ederek öğrendikleri zaman daha çok motive oluyorlar ve meslek seçiminde daha doğru karar verebiliyorlar. Ama bunu gerçekleştirebilmemiz için bir çok işletmenin kapılarını gençlere açması gerekiyor."
Toplantının son bölümünde, İdil Üner, Adnan Maral, Denis Moschito, Bülent Sharif, Özlem Evans, 'Jilet Ayşe' gibi gençlere rol modeli olabilecek tanınmış sanatçı ve oyuncular da, eğitim alanında kendi yaşadıkları tecrübelerini genç katılımcılara aktardı. Kendi başarı hikayelerini anlattı.

MT(AÖ/İD)