DERSHANELER Yasası'nın TBMM Genel Kurulu'nda kabul edilmesi, dış basında Başbakan Erdoğan'ın Fethullay Gülen'e bir yanıtı olarak yorumlandı.
İngiliz yayın kuruluşu BBC, 'Türkiye Gülen'in dershanelerini kapattı' başlığı ile verdiği  haberde, TBMM'nin çoğu Gülen Cemaati tarafından işletilen okullarında da dahil olduğu dershaneler yasasını onayladığını yazdı. Başbakan Erdoğan'ın hükümeti devirmek istemekle suçladığı Gülen ile anlaşmazlık içinde olduğuna vurgu yapan BBC, bu okulların Gülen'in 50 yıllık hizmet hareketi içersinde önemli gelir kaynağı olduğuna dikkat çekti.
İngiliz Daily Telegraph gazetesi, "Türk Parlamentosu Erdoğan'ın rakibi ile ilişkili okulları yasakladı" başlıklı haberinde, Erdoğan'ın Türkiye'de Gülen Cemaati'nin büyük bir gelir kaynağı olan dershaneleri yasakladığını ve bu kararın doğrudan Fethullah Gülen'i etkilendiğini yazdı. Gazete, bu yasanın onayıyla Erdoğan'ın hükümeti devirmekle suçladığı Fethullah Gülen'in işlettiği okulların hedef alındığına vurgu yaptı.
Gazete ayrıca yolsuzluk suçlamalarına karşı Erdoğan'ın Türkiye'nin hala en popüler siyasetçisi olduğunu ve Başbakan'ın parlamentoda küçük bir muhalefet ile karşı karşıya olduğu yorumunu yaptı.
El Cezire televizyonu ise, "Başbakan rakibine karşı özel okulları kapattı" başlıklı haberinde, hükümetin dershaneleri kapatarak sağlıksız eğitim sisteminde daha büyük bir reform olacağı açıklamasını aktararak yasanın parlamentoda geçmesinin Erdoğan'ın hükümeti devirmekle suçladığı Fethullah Gülen hareketine ağır bir darbe indireceği yorumunda bulundu.
El Cezire, Erdoğan'ın polis ve yargı teşkilatı içindeki Gülen destekçilerinin hükümete karşı yolsuzluk operasyonu yürüttükleri şeklinde suçlarken hükümetin ilk hareketinin dershaneleri kapatmak olduğu ve bu adımın yaklaşan 30 Mart yerel seçimlerinde tansiyonu yükselttiğini yazdı.
Amerika'da yayınlanan Washington Post gazetesi de haberi, "Türk Parlamentosu Erdoğan'ın rakibi Gülen'in okullarını kapatmayı onayladı" başlığı ile sayfalarına taşıdı.
Parlamentonun, bir çoğu Gülen'e ait olan dershaneleri kapatma yasasını onayladığını yazan gazete, bu okulların Gülen Cemaati için bir gelir ve etki kaynağı olduğuna dikkat çekti. Gazete, Başbakan Erdoğan'ın dün Denizli'de düzenlediği yerel seçim mitinginde "Eğer o okullara gidiyorlarsa çocuklarınızı alın, devletin okulları onlara yeter'' dediğini  aktardı.
Washington Post, bu ay sonunda yapılacak belediye seçimlerinin Erdoğan'ın 11 yıllık iktidarına destekte önemli bir sınav olarak görüldüğüne dikkat çekti.

GY(AÖ/İD)