BAŞBAKAN ERDOĞAN: "ORTAKLIKLARI ÖNE ÇIKARARAK BU BALKAN COĞRAFYASINI HEP BİRLİKTE HUZUR İKLİMİNE DÖNÜŞTÜRECEĞİZ"
Kosova'ya günübirlik bir ziyaret gerçekleştiren Başbakan Recep Tayyip Erdoğan Priştine programının ardından Türklerin yoğun olarak yaşadığı Prizren'e geçti. Kosova Başbakanı Haşim Taçi ve Arnavutluk Başbakanı Edi Rama'nın eşlik ettiği Prizren temasları çerçevesinde Başbakan Erdoğan tarihi Şadırvan Merkezinde Kosovalılara seslendi. Büyük coşku ile karşılanan Başbakan Erdoğan, "Bugün burada Arnavutuyla, Türküyle, Boşnakıyla, Goralı, Mısırlı, Roman kardeşlerimle yani tüm Kosovalılara selam ve sevgilerimi iletiyorum. Makedonya'dan, Arnavutluk'tan gelen kardeşlerimizi aynı şekilde gönülden selamlıyorum. Kosova bizim adeta ikinci evimiz. Şu anda kendimi bakan arkadaşlarım, milletvekili arkadaşlarım, eşim, kızım ve tüm işadamlarıyla kendi evimizde hissediyoruz. Konuşulan diller farklı olabilir, yüzler, çehreler, inançlar, mezhepler, kültürler farklı olabilir, biz hepimiz bu coğrafyanın, bu toprakların insanlarıyız" dedi.
Arnavutluk Başbakanı Edi Rama'nın İstanbul'da Ortaköy-Arnavutköy'de cami, sinagog ve kiliseyi bir arada gördüğünü söylediğini belirten Erdoğan, "Bizim şehirlerimiz ayrılıkların değil, birlikte olmanın hep işareti olmuştur. Prizren de bunun güzel örneklerinden bir tanesidir" diye konuştu.
Daha önce de yine bir akşam vakti Kosovalılara hitap ettiğini hatırlatan Başbakan Erdoğan, "O zaman Sinanpaşa Camisi'nin restorasyonu devam ediyordu, ama şimdi Sinanpaşa Camisi'nin restorasyonu bitti, peyzaj çalışmaları devam ediyor, kısa zamanda TİKA onu da bitirecektir" dedi.
"Şunu unutmayın, hepimiz ortak bir tarihin, ortak bir kültürün, ortak bir medeniyetin, birbirine dost, birbirine akraba, birbirine kardeş olduğu bir yapının insanlarıyız" ifadesini kullanan Erdoğan, Rabia işareti yaparak "Unutmayın, Türkiye Kosova'dır, Kosova Türkiye'dir" dedi.
Başbakan Erdoğan konuşmasını şöyle sürdürdü: "Birbirimize o kadar yakınız ki Türkiye'nin İstiklal Marşı şairi dahi Kosova kökenlidir, İpekli'dir. Türkiye'nin bağımsızlığını, hürriyet aşkını, kahramanlığını, ufkunu, vizyonunu, Hakka olan inancını İstiklal Marşı'ndan daha güzel anlatan bir şiir, marş yoktur. İşte o muhteşem şiir, bizi birbirimize bağlayan, bizi tek bir millet olarak birbirimize daha da yakınlaştıran o mısralar, babası Kosovalı, İpekli olan, kendisi Türkiyeli, İstanbullu olan bir büyük şair, bir büyük mütefekkir, merhum Mehmet Akif Ersoy tarafından yazılmıştır. İşte biz birbirimize İstiklal Marşı kadar yakınız." Başbakan Erdoğan, bölgenin insanları olarak tarihi, geçmişi birlikte inşa ettiklerini belirterek, "Şimdi tıpkı dedelerimiz gibi, tıpkı ecdadımız gibi inşallah geleceği de hep birlikte inşa edeceğiz. Yüzyıllar boyunca bu coğrafya üzerinde kardeşçe yaşadık, ebediyyen bu topraklar üzerinde kardeşçe yaşamaya devam edeceğiz. Biz bu bölgede, bu güzel bölgede Balkanlar'ın tamamında, barışın, dostluğun, huzur ve istikrarın, dayanışma ve kardeşliğin egemen olmasını istiyoruz. Farklılıkların, bir zenginlik olarak görülmesini, farklılıkların bir renklilik olarak görülmesini, herkesin birbirine hoşgörü gösterip ortak hedeflere yürümesini arzuluyoruz. Geçmiş, artık geride kalmıştır. Biz geçmişe değil geleceğe bakacağız" dedi.
YENİ BİR KOSVOVA İNŞA EDİLİYOR
Bugün Kosova'da bir büyük havalimanının terminal binasının açılışını yaptıklarını anımsatan Erdoğan, "Milli kahraman Adem Yaşari'nin adını verdiğimiz bu havalimanının açılışını yaptık. Yıllık 5 milyon yolcu kapasiteli bu havalimanıyla artık yeni bir Kosova inşa ediliyor. Tabii ben burada Haşim Taçi kardeşim ve ekibini bu feraseti sebebiyle huzurlarınızda tebrik ediyorum. Önümüzdeki ay yaklaşık 70 kilometrelik dev bir yol açılıyor" diyerek hayırlı olsun dileğinde bulundu.
"Geçmişin acı hatıralarını unutacak, o hatıralardan ibret almış şekilde hep birlikte geleceği inşa edeceğiz" ifadesini kullanan Erdoğan, "Biz Türkiye'den, Haşim Taçi kardeşim Kosova'dan, Edi Rama kardeşim Arnavutluk'tan hep birlikte bu adımları atacağız. Balkanlar'ın huzurunu isteyenler, inanıyorum ki hep birlikte adım atmaya devam edeceklerdir. Burada, Bosna Hersek olmalı, burada Makedonyalı olmalı, hep birlikte el ele omuz omuza geleceğe yürümeliyiz. Bütün etnik kökenler, bütün farklı görüntüde olanlar, hep birlikte sevgi, saygı içinde geleceğe yürüyeceğiz. Kardeşlerim, bu dünyadan öteye götürebileceğimiz sadece kefendir, birkaç metre bezdir, başka bir şey yok. Hepimiz bu topraktan geldik ve vakti saati geldiğinde hepimiz de bu toprağa döneceğiz. Öyleyse bu kavga, bu anlaşmazlık, bu tartışma niye, bu kadar acı, bu kadar keder, bu kadar kan ve gözyaşı niye. İşte Suriye, 110 bin kişi öldürüldü. Niye? Kim kazandı? Emperyal duygular içerisinde olanlar. Kim kaybetti? İnsan. Biz artık Balkanlar'ı bir barış, kardeşlik ve dostluk coğrafyası olarak görmek istiyoruz. Bunu başaracak tarihi tecrübemiz var. Bunu başaracak azmimiz, kararlılığımız var. Farklılıkları değil, ortaklıkları öne çıkararak inşallah bu Balkan coğrafyasını bir gül bahçesine, bir huzur iklimine hep birlikte dönüştüreceğiz" dedi.
Kosova'nın bağımsızlık mücadelesini yürekten desteklediklerini belirten Başbakan Erdoğan, "Hatırlıyorum bir gün önceydi Haşim Taçi kardeşimi aradım, 'yarın inşallah ilk olarak biz tanıyacağız' dedim. O anda bakanlar kurulu toplantısındaydım. Sürekli önümdeki telefondan haberi bekliyorum ve haber geldi. Aradım ve 'bakanlar kurulundan selamlar hayırlı olsun, biz sizi tanıdık' dedim" diye konuştu.
Akıllı bir dış politika anlayışıyla şu anda 100'ün üzerinde ülkenin Kosova'yı tanıdığına işaret eden Başbakan Erdoğan, "İnşallah kısa zamanda arzu edilen rakam oluşacak ve böylece Kosova'da beklediğimiz neticeyi de alacağız" ifadesini kullandı.
Başbakan Erdoğan konuşmasını şöyle tamamladı: "Bağımsızlık sürecinde Kosova'nın tanınması için, Kosova'nın bağımsız bir devlet olması için her türlü desteği sağladık, sağlamaya devam ediyoruz, edeceğiz. Ekonomik olarak, sosyal politikalar olarak Kosova halkını destekledik, destekliyoruz. Güvenlik noktasında Kosova ile dayanışma içinde olduk. Kosova'nın uluslararası kuruluşlara üye olması için girişimlerde bulunduk. Bundan sonra da bu anlayışımız devam edecektir. Sizinle varız, sizinle bir ve beraber olmaya devam edeceğiz. Kosova'nın imarı, inşası, kalkınması ve huzuru için Türkiye desteğini hız kesmeden sürdürecektir. Bir olacağız, iri olacağız, diri olacağız, hep beraber kardeş olacağız."
Başbakan Erdoğan, geçtiği güzergahta, kendisini Kosova, Arnavutluk ve Türk bayraklarıyla karşılayan şehir halkını, aracından inerek selamladı ve miting alanına yaklaşık 1 kilometrelik mesafeyi yürüyerek tamamladı. Başbakan Erdoğan, konuşmasını Kosova Başbakanı Haşim Taçi, Arnavutluk Başbakanı Edi Rama ve Kosova Demokratik Türk Partisi Başkanı Mahir Yağcılar'dan sonra yaptı. Mitingde, Kosova Başbakanı Haşim Taçi, Arnavutluk Başbakanı Edi Rama, Kosova Demokratik Türk Partisi Başkanı Mahir Yağcılar'ın yanı sıra Başbakan Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan, kızı Sümeyye Erdoğan, Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım ile bazı milletvekilleri de katıldı.

Enis TABAK/ PRİZREN(Kosova),()
ET (GE/RT)