AHMET YAŞARİ İSMİ
Adem Yaşari Havalimanı yeni terminal binasında düzenlenen törene Kosova Başbakanı Haşim Taçi, Arnavutluk Başbakanı Edi Rama, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, eşi Emine Erdoğan, Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, Ulaştırma, Şehircilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız Limak Holding Yönetim Kurulu Başkanı Nihat Özdemir, THY Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Topçu, Fenerbahçe Spor Kulübü yöneticileri, işadamları ve çok sayıda davetli katıldı. Açılış kurdelesini Kosova Başbakanı Haşim Taçi, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Arnavutluk Başbakanı Edi Rama ve Limak Holding Yönetim Kurulu Başkanı Nihat Özdemir birlikte kesti.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Kosova'nın, yeni açılan terminal binasının 5 milyon yolcu kapasitesinine sahip oluduğunu duyunca da Balkanların geleceği adına ümitlendiğini söyledi. Havalimanına Kosova'nın bağımsızlık mücadelesinin milli kahramanı ve şehidi Adem Yaşari isminin verilmesini memnuniyetle karşıladığını belirten Erdoğan, Türk halkının da gönlünde özel yeri olduğunu belirttiği Adem Yaşari'ye Allah'tan rahmet dileğinde bulundu.
Kosova'nın giderek daha da kalkındığını, ilerlediğini, bağımsız bir ülke olarak geleceğe daha büyük bir umutla baktığını gördüklerini ve bundan da heyecan duyduklarını belirterek Türkiye'nin Kosova'nın bağımsız bir devlet olarak varlığını ilk tanıyan ülkelerden biri olduğunu söyledi.
İki ülkenin ortak bir tarihi, kültürü paylaştığını, kardeş ülke Kosova halkının da Türk halkının kardeşi olduğunu söyleyen Erdoğan, İstiklal Marşı'nın şairi merhum Mehmet Akif Ersoy'un da Kosovalı olduğunu belirtti. Sadece Mehmet Akif Ersoy'un bile iki ülkenin birbirine ne kadar yakın olduğunun en anlamlı ifadesi olduğunu söyleyen Erdoğan, "Kosova'da Türk toplumunun varlığı ve Türkiye'de de Kosova kökenli pek çok vatandaşın bulunması, ilişkilerimizi çok daha ilerilere taşıyor. Ülkelerimiz arasındaki yakın dostluk ve kardeşlik ilişkilerinin ortak çabalarla gelecek nesillere daha da güçlü bir şekilde taşınacağına gönülden inanıyorum" diye konuştu.
Erdoğan, Türkiye özel sektörünün Kosova'da, başta alt yapı, sağlık, bankacılık, sigorta, tekstil olmak üzere pek çok başarılı yatırımları bulunduğunu, yatırımların bugünkü toplam değerinin 335 milyon euro'ya ulaştığını bildirdi.
Müteahhitlik sektörünün Kosova'ya toplam yatırımının yaklaşık 800 milyon euro değerine ulaştığını kaydeden Erdoğan, bu yatırımlarla Kosova'da binlerce kişiye istihdam sağlandığını ifade etti. Başbakan Erdoğan, dünyada örnek gösterilen Türkiye firmalarının Kosova'daki yatırımlarının daha da artmasını, iki ülke firmaları arasında daha da güçlü ortaklıklar kurulmasını temenni etti.
"AVRUPA İLE BÜTÜNLEŞME YOLUNDA İLERLEYECEĞİNE İNANCIM TAM"
Türkiye'nin Kosova'nın ekonomik kalkınmasının yanı sıra özellikle güvenlik ve istikrarına da büyük önem verdiğine vurgu yapan Başbakan Erdoğan, "Balkanlar'da kalıcı barış ve istikrarın sağlanması bakımından Kosova'nın uluslararası toplumun güvenilir bir ortağı olarak sağlam adımlarla Avrupa ve Avrupa Atlantik kurumlarıyla bütünleşme yolunda ilerleyeceğine inancım tamdır. Kosova'nın Türkiye ile ortak tarihi bağlara dayanan kardeşlik ilişkilerini gelecekte NATO ve Avrupa Birliği'nin bir parçası olarak sürdüreceğine de inanıyorum" dedi.
ÖZDEMİR: KOSOVALI KARDEŞLERİMİZE LAYIK BİR TESİS OLDU
Yeni terminal binası ve ek tesislerin açılış töreninde bir konuşma yapan Limak Holding Yönetim Kurulu Başkanı Nihat Özdemir, şöyle dedi:
"İstanbul Sabiha Gökçen Uluslararası Havalimanı, 2013 yılında yaklaşık 19 milyon kişinin geçtiği, yolcu konforu ve mimarisi ile birçok ödüller kazanmış ve Türkiye'nin en büyük havalimanlarından biri haline gelmiştir. İsmini Kosova'nın bağımsızlık sembolü halk kahramanı, Adem Yaşari'den alan yeni havalimanını en son teknolojiyle donatılmış, Balkanların en modern, en konforlu ve aynı zamanda çevreye en saygılı havalimanı olarak Kosovalı kardeşlerimize layık bir tesis olarak inşa ettik. Umuyorum ki Priştine Havalimanı da Avrupa'nın en önemli terminalleri arasındaki yerini alacak ve Sabiha Gökçen Havalimanı gibi birçok ödül kazanacaktır." 
Konsorsiyumun, 140 milyon euro yatırımla tamamladığı yeni terminal binası ve ek tesisleri modern bir mimari anlayışla, çevre dostu ve akıllı bina olarak inşa edildi. 42 bin 750 metrekarelik kapalı alana sahip yeni terminal binası kapsamında 9 adet Code C uçak tipinin park edebileceği yeni apron alanı, yeni bağlantı yolları ve hava trafik kulesi kuruldu. 4 yolcu köprüsü, 8 yolcu kapısı, 27 yolcu check-in kontuarı, 3 bagaj alım karuseli, 2 hatlı bagage handling sistemi ve 28 pasaport kontrol noktası bulunan yeni terminal, son teknoloji ile donatıldı. 934 metrekare büyüklüğünde yiyecek-içecek alanına sahip terminal binasında, 1196 metrekare büyüklüğünde duty- free alanı bulunuyor. Açık otopark 1750 araç kapasitesine sahip. Toplam 610 çalışanı bulunan havalimanı, uzun yıllardır süregelen yolcu sayısı artış trendiyle eski Yugoslavya ülkeleri içinde Belgrad ve Zagreb havalimanlarından sonra en çok yolcu trafiğine sahip 3. havalimanı olma özelliğini taşıyor.
KAPASİTE 5 MİLYON YOLCUYA ÇIKACAK
Priştine Uluslararası Adem Yaşari Havalimanı'nın (PIA) 20 yıl boyunca işletilmesi ve yeni terminal binasının inşası projesini 2010 yılında düzenlenen ihalede yüzde 90 Limak-yüzde 10 Aeroport de Lyon ortaklığında kurulan konsorsiyum kazanmıştı. Limak Kosova International Airport JSC Konsorsiyumu, 12 Ağustos 2010 tarihinde Kosova Hükümeti ile imzaladığı imtiyaz sözleşmesiyle birlikte, 20 yıl boyunca Yap-İşlet-Devret modeli altında havalimanının işletmesini devraldı ve yeni terminal binası ve ek tesislerin inşaasını da üstlendi. Hava trafik kontrol ve güvenliği haricindeki tüm havalimanı faaliyetlerini kapsayan sözleşme çerçevesinde, Limak Kosova International Airport JSC Konsorsiyumu'nun inşa ettiği yeni terminal binası ve ek tesislerinin faaliyete girmesiyle birlikte, halen yılda yaklaşık 2 milyon uluslararası yolcu ağırlayan havalimanı, bundan sonraki dönemde 5 milyon yolcuya hizmet verecek kapasiteye ulaşacak.