TERCİHLİ TİCARET ANLAŞMASI İMZALANDI.
Ekonomi Bakanlığı bugün imzalan anlaşmanın iki ülke arasındaki ekonomik ve ticari ilişkilere ivme kazandıracağını söyledi. Anlaşma ile birlikte Türkiye’nin bazı tarım ürünlerinde İran’a tarife indirimi vermesi, buna karşılık İran’ın sanayi ürününde Türkiye’ye tarife indirimi sağlaması kararlaştırıldı. Bakanlıktan yapılan açıklamada şu ifadeler yer aldı:
"Başbakanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın 28-29 Ocak 2014 tarihlerinde Tahran’a gerçekleştirdikleri ziyarette, Türkiye ile İran arasında 10 yıldır müzakereleri süren tercihli ticaret anlaşması imzalandı. Anlaşmayı, iki ülke Başbakanları huzurunda Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci ile İran Sanayi, Madenler ve Ticaret Bakanı Mohammad Reza Nematzadeh imzaladı. Türkiye-İran Tercihli Ticaret Anlaşması ile Türkiye’nin bazı tarım ürünlerinde İran’a tarife indirimi vermesi, buna karşılık İran’ın ise sanayi ürününde Türkiye’ye tarife indirimi sağlaması kararlaştırıldı.
İran’ın, Tercihli Ticaret Anlaşması ile Türkiye’ye tarife indirimi sağlayacağı ürünler arasında; temizlik ürünleri, ilaç, kozmetik, plastik malzemeler, orman ürünleri, tekstil, hazır giyim, ev tekstili, mobilya, çelik ürünleri, demir ve demirdışı metaller, buzdolabı, bulaşık makineleri gibi beyaz eşya ürünleri, klimalar ve elektrik-elektronik ürünleri gibi bir çok ürün yer alıyor. Bu ürünlerde 2012 yılında Türkiye’nin dünyaya ihracatı 38.9 milyar ABD Doları olarak gerçekleşirken; bu meblağ, Türkiye’nin aynı yıl gerçekleştirdiği toplam ihracatın % 25.5’ine tekabül ediyor.
Ayrıca, Tercihli Ticaret Anlaşması kapsamında İran’ın Türkiye’ye tarife indirimi yapmayı kabul ettiği sanayi ürünlerinde 2012 yılında Türkiye’nin İran’a ihracatı yaklaşık 830 milyon ABD Doları olarak gerçekleşmiştir. Anlaşmanın yürürlüğe girmesi ile birlikte bu ürünlerde ihracatın 3 yıl sonunda iki katına çıkacağı bekleniyor.
Türkiye-İran Tercihli Ticaret Anlaşması; ülkemizin Serbest Ticaret Anlaşmaları dışında taviz alışverişi yaptığı ilk anlaşma özelliği taşıyor. Türkiye-İran Tercihli Ticaret Anlaşması, yeni dönemde, iki ülke arasındaki ekonomik ve ticari ilişkilere ivme kazandırırken her iki ülke arasındaki ekonomik işbirliğini güçlendirecek ve iki ülkenin önümüzdeki dönemde artan ekonomik işbirliğinin temelini oluşturacakğı ifade edildi. Anlaşma kapsamında, Her iki ülke, birbirlerine sağlamış oldukları tavizleri daha da genişletmek üzere çalışmayı da taahhüt etti.
Ayrıca söz konusu ziyaret ile eşzamanlı olarak Türkiye-İran Ortak Ticaret Komitesi 5. Dönem Toplantısı da, Ekonomi Bakanımız Nihat Zeybekci ve İran Sanayi, Madenler ve Ticaret Bakanı Mohammad Reza Nematzadeh eşbaşkanlıklarında gerçekleştirildi.
Toplantıda; iki ülke arasındaki ikili ticaretin 2015 yılında 30 milyar ABD Doları seviyesine ulaşması için atılması gereken adımlar değerlendirildi ve ticaret, yatırım, ulaştırma, gümrükler, standardizasyon ve ulaşım konularındaki işbirliğini güçlendirmeye yönelik yol haritası belirlendi. Bu hususlardaki mutabakatı içeren bir Mutabakat Zaptı da başbakanların huzurunda imzalandı.

ÖA(AÖ/İD)