ANLAŞMALAR İMZALANDI
Türkiye ve İran arasındaki heyetler arası görüşme ardından Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve İran Cumhurbaşkanı Birinci Yardımcısı İshak Cihangiri ortak basın toplantısı yaptı. Toplantı öncesi iki liderin önünde anlaşmalar imzalandı. İlk olarak Ortak ticaret komitesi kurulmasına dair anlaşmaya imzalar atıldı. Anlaşmayı İran Ticaret Bakanı Muhammed Rıza Nimetzade ile Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi imzaladı. Ardından İran Resmi Haber Ajansı İrna ile Anadolu Ajansı (AA) işbirliği anlaşması imzalandı. Bu kez Türkiye tarafında imzayı atan AA Genel Müdürü Kemal Öztürk'tü. İmzaların atılmasının ardından Başbakan Erdoğan ve İran Cumhurbaşkanı Birinci Yardımcısı İshak Cihangiri yaptıkları görüşmelerle ilgili basın açıklaması yaptı. Açıklama bittiği sırada yeni bir  anlaşman yapılacağı duyuruldu. İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif Dışişleri Bakanı Davutoğlu'nun yanına gelerek bilgi verdi. Davutoğlu da bu bilgiyi Türk heyetine aktardı. Ardından Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi yeniden masaya oturdu. Bu kez Tercihli Ticaret anlaşmasına İranlı mevkidaşıyla birlikte imza koydu.
BAŞBAKAN ERDOĞAN, CİHANGİRİ İLE ORTAK BASIN TOPLANTISI DÜZENLEDİ
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan İran Cumhurbaşkanı Birinci Yardımcısı İshak Cihangiri ile düzenlediği ortak basın toplantısında "İran'dan ham petrol ve doğalgaz alabiliriz" dedi. Erdoğan, şöyle konuştu:
"Özellikle Türkiye ileri teknolojide, sanayide bir hamle içerisinde olduğu için doğalgazda tüketici ülke olarak artan bir kapasiteye muhtaç. 'Kazan kazan' esasına dayalı olarak burada ortak adımlar atmamız mümkündür." 
RUHANİ ZİYARETİNE VURGU
Ankara ve Tahran'ın 2 saatlik uçuş uzaklığında bulunan fiziki olarak da birbirine yakın iki başkent olduğunu vurgulayan Başbakan Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:
"2012 ülkelerimiz açısından başarılı bir yıl oldu. 21.8 milyar dolarlık ticaret hacmine ulaştık, dengeli bir ticaret hacmiydi o. Maalesef 2013'te bu 13.5 milyar dolara düştü. 2015 sonu itibariyle hedefimiz 30 milyar dolardır. Fakat taraflarda bunu gerçekleştirebilecek siyasi irade mevcut. Temenni ederim ki 2014 önemli bir milat olur, 2015 sonu itibariyle 30 milyar dolar hedefini yakalarız. "Temenni ederim ki yüksek düzeyli işbirliği anlaşmasını da Sayın Ruhani'nin Türkiye ziyaretinde imzalama fırsatını buluruz."
Türkiye'nin ileri teknolojide, sanayide hamle içerisinde olduğu için doğalgazda tüketici ülke olarak artan bir kapasiteye muhtaç olduğunu belirten Erdoğan, 'Kazan kazan' esasına dayalı olarak burada ortak adımlar atmalarının mümkün olduğunu bildirirken şöyle konuştu:
"Aynı şekilde bizim de İran'a verebileceğimiz kalem itibariyle çok çeşitli mallar var. Bu konularda da bugün ekonomi bakanlarımız gayet başarılı çalışmalar yaptılar, verimli çalışmalar yaptılar. Ortak noktada buluştular kanaatindeyim. Süratle bunun da adımlarını atmamız gerekiyor."
İran Cumhurbaşkanı Birinci Yardımcısı Cihangiri de iki ülkenin ekonomik alanlarda iyi anlaşmalara vardığını belirterek, tercihli ticaret anlaşmasının imzalanmasının ardından Gaz ihracatı ile ilgili de anlaşmaya varılabileceğini söyledi.

ÖA(AÖ/İD)