Gülten ÖZBEY/ PARİS,(Fransa), () - BAŞBAKAN Recep Tayyip Erdoğan ile Fransa Cumhurbaşkanı Hollande arasında gerçekleşen görüşmede, Türkiye-Fransa arasındaki ikili ilişkilerin yanı sıra uluslararası sorunlar hakkında da fikir alışverişinde bulunuldu. Başbakanlık kaynaklarından edinilen bilgiye göre, Başbakan Erdoğan ile Fransa Cumhurbaşkanı Hollande arasında gerçekleşen toplantıya; AB Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, Genel Başkan Danışmanı Binali Yıldırım, Paris Büyükelçisi Hakkı Akil, Savunma Sanayi Müsteşarı İsmail Demir ve Baş Müsteşar Yardımcısı'nın da hazır bulundu. Fransız tarafının katılımcıları arasında Dışişleri Bakanı Laurent Fabius, Fransa'nın Ankara Büyükelçisi Laurent Bili, Cumhurbaşkanı Kurmay Başkanı General Benoit Puga'nın da yer aldığı öğrenildi.
Toplantıda ekonomik ve ticari ilişkilerin geliştirilmesi gerektiğine değinen iki lider, ticaret hacminin daha da artırılması için gayret gösterme konusunda mutabık kaldılar. Görüşmede ayrıca Türkiye'nin AB'ye üyelik süreciyle ilgili olarak, yeni fasılların açılmasına yönelik çabaların önemine değinildi. Başbakan Erdoğan'ın bu çerçevede 2014'ün Türkiye açısından yeni bir AB yılı olmasına büyük önem verdiklerininde ifade ettiği öğrenildi.
Fransa-Türkiye arasında 1952'de imzalanan kültür anlaşmasının güncellenmesi gerektiği de belirtildi. Erdoğan ve Hollande, nükleer enerji ve savunma sanayii konularında iki ülke arasındaki işbirliğinin artırılması ve hızlandırılması gerektiğine de işaret ettiler. Masaya yatırılan konular arasında Avrupa enerji güvenliği, bu konuda Türkiye'nin oynayabileceği rol ve TANAP projesi de yer aldı. Terörle mücadele konusunda uluslararası işbirliğinin önemine dikkati çeken iki liderin, bu husustaki iki ülke arasındaki işbirliğinin ve koordinasyonun daha da güçlendirilmesi gerektiğini belirttikleri bilgisi edinildi. İki lider, Irak ve Suriye'deki son gelişmelerin yanı sıra Kırım meselesi de dahil olmak üzere Ukrayna hakkında görüş teatisinde de bulundular. Görüşmede, Karabağ sorununa çözüm bulmaya yönelik çabalara da değinildiği bildirildi. 

FOTOĞRAFLI