KUZEY Irak’taki Bölgesel Kürt Yönetimi Başkanı Mesut Barzani, 13 yıl önce alınan kararla lideri olduğu Irak Kürdistan Demokrat Partisi ile (IKDP) Celal Talabani liderliğindeki Kürdistan Yurtseverler Birliği’nin (KYB) ‘kara listeden’ çıkarılmayarak, bölgedeki Kürtler’e vize konusunda zorluk çıkarıldığı gerekçesiyle ABD ziyaretini iptal etti.
Kuzey Irak’tan yayın yapan Denge Azad ve Rudaw internet sitelerinin haberine göre, Kürt lider Mesut Barzani’nin 27 Ocak’ta Amerika’ya ziyaret yapması kararlaştırıldı. Ancak, bu ziyaret, Kürt lider tarafından iptal edildi. Bu iptalin ABD’nin Kuzey Irak’taki Kürtler’e vize verme konusunda gösterdiği zorluklardan kaynaklandığı belirtildi. Kürt siteleri, Kuzey Irak’taki Kürtler’in ABD vizesi almak için Erbil’deki ABD Konsolosluğu’na yaptıkları başvurularda birçok özel sorulara maruz kaldığını, öncelikle hangi siyasi partiye üye olduklarının sorulduğunu, IKDP veya KYB üyelerine vize yanıtı vermesinin uzun zaman aldığını bildirdi. Rudaw, ABD ziyaretini iptal eden Bölgesel Kürt Yönetimi Başkanı Mesut Barzani’ye yakın bir kaynağın “Başkan Mesut Barzani bu sorunların olduğunu öğrendiği anda bu sorunların çözülene kadar ABD’yi ziyaret etmeme kararı aldı” dediğini yazdı.
Bölgesel Kürt Hükümeti Dış İlişkiler Sorumlusu Felah Mustafa da son yıllarda ABD konsolosluğu, büyükelçiliği ve Dışişleri Bakanlığına vize sorunlarının çözülmesi için resmi yazılar gönderdiklerini, IKDP ve KYB’nin ABD’nin ‘şüpheli örgütler’ listesinden çıkarılmasını istediklerini doğruladı. Felah Mustafa, 11 Eylül saldırıları ardından, kendi hükümetleri ile silahlı çatışmalarda bulunan tüm örgütlerin bu listeye eklendiğini belirtirken, “ABD listesi 3 maddeden oluşuyor. İlk 2 madde terörist grupları, 3’üncü madde ise bulundukları ülkelerde kendi hükümetlerine karşı savaşan örgütleri içeriyor. IKDP ve KYB Saddam’a karşı mücadele ettikleri için listeye yazıldı. ABD’ye ‘siz kendiniz Saddam’ı düşürdünüz, bu nedenle artık Kürtler’i bu listeden çıkarmanız gerekiyor’ diyoruz" dedi.
Barzani’nin başında olduğu Kürdistan Bölge Başkanlık Divanı Başkanı Dr. Fuad Husen, Kürt liderin ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden’a şu an ABD’yi ziyaret etmeyeceğini söylediğini ifade ederek; “Barzani, kendi halkına karşı mahcup olmaktansa ABD’ye karşı mahcup olmayı yeğlediğini ABD yönetimine bildirdi” dediğini söyledi.

(İD)