İNGİLTERE'nin önde gelen modern sanatçılarından Kıbrıs asıllı Tracey Kerime Emin ile İngiltere Parlamentosu Lordlar Kamarası'nın ilk Türk üyesi Barones Meral Hüssein Ece’nin kuzen oldukları ve her ikisin de Sudanlı köle soyundan geldikleri ortaya çıktı.
Lordlar Kamarası’nda konuşan Barones Ece, büyükbabasının bir kölenin oğlu olduğunu açıklayınca İngiliz lordlar şaşırdı. Ece, Tracey Emin’in de aynı kişinin soyundan geldiği söyledi. Ece, şöyle dedi:
"Babam Kıbrıslı Türk ve bir Müslüman. 1948 yılında, Kıbrıs’tan çalışmak için bu ülkeye geldi. 1940 yılında Kıbrıs İngiliz kolonisiyken polis memuru olarak görev yaptı. Annem ise kardeşinin yanında kalmak için 1952 yılında geldi. 2'nci Dünya Savaşı sırasında İngiliz Ordusu'na hizmet ettikten sonra da buraya yerleşti. Naziler tarafından esir alınmıştı ve savaşın sonuna kadar savaş esirleri kampında tutuldu."
YUNANLI KÖLE TACİRİ, DEDESİNİ HIRİSTİYAN YAPTI
Borones Meral Hüssein Ece, anne tarafından büyükbabası olan Abdullah’ın, 12 yaşındaki kız kardeşi ile birlikte balığa gittikleri bir sırada 13 yaşındayken köle tüccarları tarafından Sudan’dan botla kaçırıldıklarını anlattı. Ece, baba ve akrabalarının at sırtında köle tüccarlarının peşlerinden gittiklerini ancak, atların bu zorlu yolculuğa daha fazla dayanamadıklarını anlattı.
Köle tüccarlarının botta dedesi ve kızkardeşi ayırdıklarını belirten Ece, Kıbrıs’ın Larnaka Limanı’na götürülen dedesinin, burada kendisini Hıristiyan yapan bir Kıbrıslı Yunan vatandaşına açık attırmayla satıldığını, daha sonra ise bir Türk köle tacirine satıldıktan sonra özgürlüğüne kavuştuğunu kaydetti.
Ece, dedesi Abdullah’ın hayatının ileriki dönemlerinde özgürlüğüne kavuştuğunu ve daha sonra da Türk olan büyük büyükannem ile evlendiğini bildirdi. Evlendikten sonra 7 çocuk sahibi olan Abdullah’ın ortanca oğlu Cuma’nın, Barones Ece ve Tracey Emin’in büyükbabası olduğu ortaya çıktı. 2'nci Dünya Savaşı’ndan sonra bir çok akrabası İngiltere’ye göç etti. Emin’in babası Enver, otel sahibi oldu ve önemli işlere imza attı.