Nafiz ALBAYRAK / NEW YORK, () - İSRAİL ile Filistin arasında, Batı Şeria'da 12 Haziran'da kaybolan 3 Yahudi yerleşimcinin 18 gün sonra ölü bulunması, Muhammed Ebu Hudayr adlı Filistinli gencin de, 2 Temmuz'da Yahudi yerleşimciler tarafından Kudüs'te sabah namazı için gittiği caminin önünden kaçırıldıktan sonra diri diri yakılarak öldürülmesi ile tırmanan olayları önlemek için BM harekete geçti.

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Ban Ki Moon, İsrail ile Filistin arasında giderek tırmanan gerginliğin önünü kesmek için, BM Güvenlik Konseyi'nin acil olarak toplantıya çağırdığını söyledi. Olayların İsrail ile Filistin'i savaşın eşiğine getiren 2008 ve 2012'de yaşanan kriz boyutlarına varmaması için iki taraf ile de görüşmelerini sürdürmekte olduğunu anlatan Ban Ki Moon, "Başbakan Netanyahu, yaşadığı güçlükleri anlattı, hem politik hem de yerel olarak yaşadığı sıkıntıları anlattı. Olabilecek en yüksek dayanma gücü gösterdiğini, hatta saldırılara karşılık vermeyi durdurduklarını bile söyledi. Ama roketler yağmaya devam edince karşılık vermek zorunda kaldığını söyledi" diye konuştu.

Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas ile de görüştüğünü ve kendisinden İsrailli yetkililerle görüşmeyi sürdürmesini, iki tarafın da denetimi elden bırakmamak için çaba göstermesi gerektiğine değinen Ban Ki Moon, konuyla ilgili BM Güvenlik Konseyi'ni acil olarak toplantıya çağırdığını ve konseyin Perşembe günü toplanacağını umduğunu söyledi.

Ban Ki Moon, iki tarafın da ateşkes uygulamalarına bir an önce geri dönmesi gerektiğini, bölge ülkeleri ve uluslararası kuruluşların liderlerine ateşkesin sağlanması için İsrail ve Filistin üzerindeki etkilerini kullanma çağırısı da yaptı. BM Genel Sekreteri, ABD Dışişleri Bakanı ile de konuyu derinlemesine ele aldıklarını, BM'nin neler yapması gerektiğini konuştuklarını söyledi.