OSMANLI döneminde Kosova’nın Prizren kentinde kurulan ve dini ibadete başlayan Balkanlar’ın en eskilerinden ‘Saraçhane Tekkesi’, kuruluşunun 300’üncü yıldönümünü, Türkiye, Bosna-Hersek ve Arnavutluk’tan gelen üst düzey temsilciler ve dini liderlerin katılımıyla kutladı.
Prizren’in merkezi Şadırvan’da bulunan Balkanlar'ın en eski tekkelerinden ‘Saraçhane Tekkesi’, 1713 yılında Osmanlı döneminde kurulan ve bugüne kadar 3 asır boyunca ibadetin aksatılmadığı ender tekkeler arasında yer alıyor. Kuruluşunun 300’üncü yıldönümü nedeniyle Prizren Kültür Evi Salonu’nda düzenlenen sempozyuma Kosova yanı sıra Türkiye Cumhuriyeti ile Balkanlar’In değişik bölgelerinden dini liderler ile siyasi temsilciler katıldı. 
Kosova Dışişleri Bakanı Enver Hocay, Balkanlar'ın en eski tekkelerinden ‘Saraçhane Tekkesi’nin, bugüne kadar çok sayıda din adamı yetiştirdiğini ve halen faaliyetlerini sürdürdüğünü söyledi. Hocay, "Kosova bağımsızlık sürecinde önemli rol oynayan ‘Saraçhane Tekkesi’, aynı zaman da Kosova’nın en köklü dini yapıtları arasında yer almaktadır" dedi.
Bugüne kadar dünyanın birçok önemli liderlerini ağırlayan ‘Saraçhane Tekkesi’, 300 yıl boyunca birçok şeh yetiştirmiş ve dün yanın birçok bölgesinde müritleri bulunmaktadır. Dha mikrofonlarına konuşan Ömer Tuğrul İnançer, çok duygulandığını söyleyerek sempozyumda konuşmacı olarak katılmaktan dolayı duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Yaklaşık 2 saat süren sempozyumda, ‘Saraçhane Tekkesi’ hakkında dünyanın birçok bölgesinden gelen önemli bilim adamları ile dini liderler bilgi verdiler.300’üncü yıldönümünü kutlayan ‘Saraçhane Tekkesi’yle ilgili önümüzdeki günlerde de değişik seminerlerin düzenleneceği belirtildi.