Gülten ÖZBEY/PARİS, () - EKONOMI Bakanı Nihat Zeybekci, Paris İktisadi İşbirliği ve Kalkınma Teşkilatı (OECD ) Konferans Merkez'inde düzenlenen Bakanlar Konseyi Toplantısı kapsamına katıldı.

Aralık 2013'te Bali'de gerçekleştirilen Dünya Ticaret Örgütü (DTÖ) Bakanlar Toplantısı'nda, “Uluslararası ticaretin serbestleştirilmesi" konusunda alınan kararların gözden geçirildiği toplantıda Bakan Zeybekci bir konuşma yaptı. Toplantı çıkışında Türk basın mensuplarına açıklamalarda bulunan Bakan Zeybekçi şunları söyledi:

"Şu anda gelinen noktada artık 3 Aralık 2013'de Bali toplantılarında alınmış olunan kararların da artık hayata geçirilmesi ile ilgili sürecin sonuna geliniyor. Ülkeler kendi özelliklerini, önceliklerini ve beklentilerini söylediler. Bizde tarımda ve servislerin konuşulmasından önce Türkiye olarak bazı çekincelerimiz vardı. Son yılbaşından hemen sonra Türkiye yeni taşımacılıkta ihraç ürünlerinin Avrupa Birliği'ne ulaştırılması ile ilgi komşu ülkelerde yaşadığımız problemler vardı. Bulgaristan'la yaşanan problem. Biz bunu Dünya Ticaret Örgütü'nün gündemine taşımış olduk. AB bütün ilgili bakanlarına onların dikkatini çeken bir yazı yazmıştım. Bu, AB gündeminde AB'nin de nezdinde bunu dile getirmeye devam edeceğiz. Dünya Ticaret Örgütü'nün de konuyla ilgili hassasiyetleri var. İhraç ürünlerinin serbest dolaşımı ile ilgili prensip kararları var. Pirensip kararları doğrultusunda biz bunu gündeme getirdik. Bundan sonra takip etmeye devam edeceğiz.

Alınan diğer bir kararın çok kısa bir sürede ne yapılacağına bir an önce karar verilmesi gerekiyor . Açıkcası daha fazla Genel Sekreterliğ'in bu yönde bir açıklaması ve dönem başkanı Avusturalya Ticaret Ekonomi Bakanı'nın da bir önerisi olduğu şu anda ki dönem başkanı. Onun bu konuda eleştirisi, önerisi oldu. Çok yakın bir sürede yazışmalar şeklinde devam edecek. Bizde Türkiye olarak göreceğiz.Ondan sonra biz de menfaatlerimize bakacağız. Menfaatlerimizin maksimizasyonu yönünde bakacağız. Ödün almadan bazı şeylere evet dememiz, Türkiye'nin yaşadığı bazı problemlere rağmen bazı şeylere evet dememiz mümkün değil. Ama bundan önce alınmış olan kararları da devletde devamlılık esastır diyerek devam ettireceğiz. Şu anda yarı yarıya olumlu, pozitif bir gelecek görüyorum."

GÖ(GD/SSA)