Esma ÇAKIR/ ROMA,(İtalya),() - İTALYA’nın ev sahipliğinde gerçekleştirilen Lübnan Silahlı Kuvvetlerine Destek İçin Bakanlar Toplantısı’na katılmak üzere Roma’ya gelen Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, 1 Temmuz’da Avrupa Birliği (AB) dönem başkanlığını devralacak olan bu ülkeden destek istediğini söyledi.
Çoğunluğu savunma ve dışişleri bakanları olmak üzere 40 ülke ile Avrupa Birliği, Birleşmiş Milletler (BM) ve Arap Ligi (AL) gibi 3 uluslararası örgütün temsilcileri Roma’da buluştu. Türkiye’den Savunma Bakanı İsmet Yılmaz’ın katıldığı ve İtalya Dışişleri Bakanlığı binası Farnesina’da yapılan toplantıda, Suriye krizinin ardından çok sayıda göçmeni ülkesine kabul etmek zorunda kalan Lübnan’ın güvenliği ve istikrarı için yapılması gerekenler ele alındı. Bakan Yılmaz, toplantının ardından İtalyan mevkidaşı Roberta Pinotti ile ikili bir görüşme gerçekleştirdi. Görüşmede ele alınan konu başlıklarını Türk basın mensuplarına aktaran Bakan Yılmaz, savunma sanayi alanında yapılan işbirliği ile 1 Temmuz’dan itibaren İtalya’nın AB dönem başkanlığı noktalarının ön plana çıktığını söyledi.
İTALYA’NIN AB DESTEĞİ SÜRECEK
İtalya’nın dönem başkanlığını yürüttüğü dönemde, Türkiye’nin AB yolunda ilerleme iradesi olduğunu dile getiren Bakan Yılmaz, "Bu iradenin gerçekleşmesi için İtalya’nın açık desteğini istedik. İtalya, zaten şu ana kadar destek verdiğini, kendi başkanlığı döneminde, bundan sonra da destek vereceğini ve fasılların açılması için de diğer AB ülkeleri ile görüşüp gereğini yapacağını söyledi. Umuyoruz ki bu dönem, Türkiye’nin AB sürecinde önemli bir ivmenin görüldüğü bir dönem olur diye düşünüyoruz" dedi.
ATAK helikopteri, Göktürk Uydusu ve denizcilikte Meltem Projesi’nde iki ülke arasındaki işbirliği olduğunu hatırlatan Bakan Yılmaz, bu işbirliğini daha da ileri götürüp, ortak araştırma-geliştirme programları yapılması konusunun da ele alındığını belirtti. Bakan İsmet Yılmaz, her iki ülkenin de katkı verdiği F35 uçak projesini de meslektaşıyla konuştuğunu anlattı. Bakan Yılmaz, İtalyan Bakan’ın da, Türkiye’yle ilişkinin her alanda geliştirilmesi konusunda siyasi iradelerinin olduğunu ve bunu da daha ileriye götürmeye hazır olduklarını kendisine ilettiğini belirtti.
LÜBNAN’A KRİZ YÖNETİMİ VE SINIR GÜVENLİĞİ DERSİ ÖNERİSİ
Roma’daki toplantıda masaya yatırılan konulara da değinen Bakan Yılmaz, Suriye’deki krizin, Lübnan’ın güvenliği ve istikrarına olumsuz bir etkisi olduğunun altını çizerek, "Bunun giderilmesi lazım. Lübnan’ın istikrarının sağlanması için temel kurumlarından biri olan silahlı kuvvetlerinin desteklenmesi lazım. Dolayısıyla her ülke, Lübnan’ın istikrarının adeta iskeleti, temel direği olan silahlı kuvvetlerine hangi yardımları yapabileceklerini açıkladı" diye konuştu.
"Türkiye olarak gerek sınır güvenliği gerekse de kriz yönetimi konusunda eğitim verebileceğimizi, 15 değişik alanda eğitim vermeye hazır olduğumuzu belirttik” diye sözlerini sürdüren Bakan İsmet Yılmaz, Lübnan ordusunun ihtiyacı doğrultusunda ve onun mevcut statüsünü daha ileri götürme konusunda uluslararası toplumun bir iradesi olduğunu da vurguladı.
Lübnan’ın, çok kültürlülüğün Ortadoğu’da en somut şekilde görüldüğü ve farklı kültürlerin Osmanlı’dan bu yana bir arada barış içerisinde yaşadığı bir coğrafya olduğunu ifade eden Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz konuşmasınnı şöyle tamamladı: "Bu coğrafyanın tüm dünyaya örnek olabilmesi için de buradaki istikrarın belkemiği olan Lübnan silahlı kuvvetlerinin desteklendirilmesi ve güçlendirilmesi lazım. Bu toplantıda buna karar verildi."

FOTOĞRAFLI