Esma ÇAKIR/ROMA, () - AVRUPA Birliği (AB) Dönem Başkanı İtalya'da temaslarda bulunan AB Bakanı ve Başmüzakereci Mevlüt Çavuşoğlu, Türkiye'nin üyelik sürecine ivme kazandırılması için bu ülkeden tam destek aldı.
Beraberindeki heyetle önceki gün başkent Roma'ya gelen Bakan Mevlüt Çavuşoğlu, İtalya Dışişleri Bakanı Federica Mogherini ve AB politikalarından sorumlu Başbakanlık Müsteşarı Sandro Gozi olmak üzere çeşitli temaslarda bulundu. Resmi temaslarının son gününde Türk basın mensuplarına değerlendirmelerde bulunan Bakan Mevlüt Çavuşoğlu, iki günlük Roma programının verimli geçtiğini belirtti. Yaptığı görüşmelerde Türkiye'nin AB üyeliğine tam destek gördüklerini anlatan Çavuşoğlu, İtalya dönem başkanlığının gerçekten çok önemli başarıları sağlayacak kararlılıkla devam edeceğini öne sürdü.
İtalya ile Türkiye'nin, sadece ikili meselelerde değil bölgesel meselelerde de aynı çizgide olduğunu, aynı kaygıları paylaştığını ve aynı vizyona sahip iki Akdeniz ülkesi olduğunu vurgulayan Bakan, gerçekleştirdiği görüşmelerde, İsrail'in Gazze'deki askeri operasyonunun da gündeme geldiğini aktardı. Gazze'deki trajediyi, İsrail'in kadın çocuk ayırt etmeden sivilleri hunharca öldürmesini de gündeme getirdiklerini dile getiren Çavuşoğlu, "Bunun kabul edilemeyeceğini vurguladık. İsrail'in bir an evvel bu katliamı durdurması gerektiği konusundaki görüşlerimizi de İtalyan dostlarımızla paylaştık" diye konuştu.
İTALYA FASILLARIN AÇILMASI İÇİN GAYRET SARFEDİYOR
Türkiye'nin AB sürecinde en büyük engelin, siyasi nedenler olduğunu belirten Çavuşoğlu, "Siyasi sebeplerden dolayı fasılları açamıyoruz. İtalya dönem başkanlığı da buna atıfta bulunuyor. Bu müzakere sürecinin tekrar gözden geçirilip bir ivme kazandırılması gerektiğini söylüyor. Bunun en etkili yolu ve en somut adımı da fasılların açılmasıdır" dedi. Çavuşoğlu, İtalya'nın bu dönemde, bazı fasılların açılması için sadece kağıt üzerinde değil, gayret sarfettiğini de ekledi. Türkiye'nin 23 ve 24'üncü faslı açmak istediğini hatırlatan Çavuşoğlu, "Diğer taraftan 15. enerji faslı ve 17. ekonomi ve parasal politika ki bunu Fransa bloke ediyor. 26. eğitim ve kültür faslı da açılabilir, ama bu sayılan fasıllardan kaç tanesi açılabilecek hep beraber görmüş olacağız" dedi.
İTALYA'NIN EXPO ISRARI
Türkiye'nin Milano'da düzenlenecek olan Expo 2015'ten çekilmesiyle ilgili İtalya'nın yaşadığı hayal kırıklığına ilişkin bir soru üzerine Bakan Çavuşoğlu, "İtalya Türkiye'nin katılmasını istiyor ve buna önem veriyor. Biz de kendilerine Türkiye'nin EXPO'ya katılmamasının sebebinin İtalya olmadığını söyledik" dedi. Son iki seçimde maalesef EXPO'yu İzmir'e getiremediklerinin altını çizen Bakan, "Bu hayal kırıklığı neticesinde alınan bir karar olduğunu düşündük, ama İtalya hem Türkiye gibi dost hem de önemli bir ülkenin EXPO'da yer almasının, kendileri için önemli olduğunu söylediler. Ben de bu mesajlarını Ankara'ya götüreceğimizi, Sayın Başbakanımıza ileteceğimi söyledim" diye konuştu.