İTALYA, Türkiye’nin Milano’da düzenlenecek 'Expo 2015 Fuarı'na katılmama kararının şaşkınlığını yaşarken, Ekonomiden Sorumlu Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan ile Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in bu karardan haberleri olmadığı ve bunu İtalyan bir gazeteciden öğrendiği iddia edildi. İddiayı ortaya atan gazeteci Negri bu durumun, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın artık sadece kendisine çok sadık insanlara güvenmesi ve hükümet içinde kopukluk yaşanmasından kaynaklandığını yazdı.
Türkiye, Milano’da yapılacak Expo 2015 fuarına katılmama kararını, herhangi bir gerekçe göstermeden geçen hafta içinde, Roma Büyükelçiliği kanalıyla İtalya’ya resmen iletti. Türk diplomatik kaynaklarca da bu karar teyit edilirken, resmi katılmama nedeni açıklanmamasına karşın, İtalya’nın 2020 Expo’su için İzmir’i destekleyeceği sözünü vermesine karşın Dubai lehine oy kullanmış olmasının en olası nedenler arasında gösterildiği öne sürüldü.
Türk medyasında yer alan haberde, diplomatik çevrelerde yapılan değerlendirmelerde, katılmama kararının doğrudan Başbakanlık tarafından alındığı, Dışişleri’nin bu karardan çok da memnun olmadığının kaydedildiği aktarılmıştı.
Türkiye, 2012 yılında Expo 2015 Katılım Protokol’ünü imzalayan 7’nci ülke olmuştu.
BABACAN: EMİN MİSİN EXPO’DAN ÇEKİLDİĞİMİZE?
Ekonomi ağırlıklı Il Sole 24 Ore gazetesinin, Türkiye ve Ortadoğu uzmanı yazarı Alberto Negri, "Türkiye 180 derece döndü" başlığıyla gazetenin internet sitesinde bugün yayımlanan haberinde iddia ortaya attı. Geçen hafta Avrupa Birliği’nden bir heyetle Türkiye’de bulunan Negri, bu kararın İtalya’ya tebliğinden yaklaşık 3 gün sonra ofisinde buluştuğu Ali Babacan ile ayrıca görüştüğü Bakan Mehmet Şimşek’in, EXPO’dan çekilme kararından haberleri olmadığını öne sürdü.
Negri, Babacan’a bunun nedenini sorduğunu ve, "Emin misin? Benim bundan haberim yok, bu kararın alınması gerçekten ilginç" cevabıyla karşılaştığını yazdı. Negri, Babacan’ın bile böyle bir karardan haberinin olmamasına ilişkin, "Bu, artık Başbakan Erdoğan’ın sadece kendisine çok sadık insanlara güvendiğinin, hükümetin kendi içindeki kopukluğun sinyalidir. Ancak bu, son dönemde yaşanan siyasi krizler ile Gezi Parkı eylemlerinden ve yolsuzluk operasyonundan sonra yumruk yenmesiyle birlikte aşikar bir durumdur" yorumunu yaptı.
Negri, 1 Temmuz 2014’de AB’nin dönem başkanlığını üstlenecek olan İtalya’nın, Türkiye’nin AB sürecindeki en önemli destekçileri arasında bulunduğuna da dikkat çekerek, "Türkiye’de 1000’e yakın İtalyan yatırımcı var" hatırlatmasını ekledi. Negri, kendisine ulaşan muhabirine "Size yemin ederim ki ne Babacan’ın ne Şimşek’in ne de TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Tayfun Bayazıt’ın bundan haberi vardı. Ben de şaşırdım. Ben alelade bir gazeteci değilim, böyle bir haberi kafamdan uydurmam" dedi.
"ŞAŞKIN VE ÜZGÜNÜZ"
Adnkronos haber ajansına açıklama yapan, adının açıklanmasını istemeyen İtalya’nın Ankara Büyükelçiliği’nden bir yetkili ise, iki ülke arasındaki mükemmel seyreden ilişkiler ışığında Türkiye’nin bu kararını yeniden gözden geçirmesini umduklarını söyledi. Üzüntü ve şaşkınlık içinde olduklarını dile getiren yetkili, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün son İtalya gezisinde de, söz konusu fuarın gündeme geldiği ancak böyle bir karardan bahsedilmediğini söyledi.

EÇ(AÖ/İD)