ŞAHDENİZ 2 yatağından çıkarılacak doğalgaz Avrupa'yı ısıtacak.
Azerbaycan'da, Hazar Deniz'inden çıkarılan doğalgazın işletilmesi ve Avrupa'ya iletilmesi amacıyla imzalar atıldı. Başkent Bakü'de Haydar Aliyev Merkezi'nde, 'Şahdeniz 2' yatağından çıkarılacak doğalgazın işletilmesi ve Trans-Adriyatik Boru Hattı (TAP) ile Avrupa'ya iletilmesine yönelik nihai yatırım kararının imza töreni düzenlendi. İmza törenine Azerbaycan ve Karadağ'ın Cumhurbaşkanı Gürcistan, Hırvatistan, Arnavutluk ve Bulgaristan'ın başbakanı katıldı. Türkiye'yi törende Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız temsil etti. Bu kapsamda 39 farklı belge imzalandı. Proje 45 milyar dolara mal olacak. Yunanistan Başbakanı Antonis Samaras, Azerbaycan'a gideceği uçak arıza yapınca ziyaretini iptal etmek zorunda kaldı.
Açılış konuşmasını Azerbaycan cumhurbaşkanı İlham Aliyev yaptı. "3 trilyon metreküp doğalgaz rezervimiz var. Artık Avrupa enerji güvenliğinde söz sahibi olacağız" dedi. Şahdeniz 2 kapsamında gerçekleştirilecek projelerin, Azerbaycan doğalgazının ihtiyacı olan pazarlara çıkmaya imkan verdiğini ifade eden Aliyev, bu projeler çerçevesinde 35 milyar dolarlık yatırım yapılacağını ve 30 bin yeni işyeri açılacağını bildirdi. Yürütülen enerji politikasının ve başlatılan projelerin, bütün ortak ülkelerin kalkınmasında büyük rol oynayacağını vurgulayan Aliyev, "Şahdeniz Projesi, bölgenin enerji haritasını değiştirecektir" dedi.
Türkiye'yi temsilen törene katılan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız da Şahdeniz 2'nin işletilmesiyle bölge ülkelerinin güçlü istikrar kazanacağını söyledi. Projenin gerçekleşmesiyle siyasi istikrarın güçleneceğini ve ekonomik işbirliğinin artacağını ifade eden Yıldız, Türkiye'nin daha önce ortaya koyduğu pozitif tutumun devam edeceğini, başından beri destek oldukları projenin hayata geçirilmesi için çaba sarf etmeyi sürdüreceklerini dile getirdi.