KOSOVA ile Avusturya birçok alanda varolan işbirliğinin daha ileriye taşınmasını amaçlayan İşbirliği Anlaşması imzalandı.
Anlaşma, Kosova ziyaretini gerçekleştiren Avusturya Dışişleri Bakanı Sebastian Kurz ile evsahibi Kosova Dışişleri Bakanı Enver Hocay tarafından imzalandı. İmza töreninin ardından konuşan Kurz, ülkesinin Kosova’yı tüm alanlarda desteklemeyi sürdüreceğini belirtti.Kosova’dan, ekonomik kalkınma ve Avrupa ile entegre sürecinde en önemli güvence olan yolsuzluklara karşı daha sert davranmasını talep etti. "Ekonomik kalkınma ve Avrupa Birliği (AB) ile bütünleşmeyi güvence altına alan yollardan biri yolsuzluklarla mücadeledir. Tabi ki Kosova’nın AB ile bütünleşmesini destekliyoruz. Avusturya, yakın bir tarihte Kosova ile AB arasında İstikrar ve Ortaklık Anlaşması’nın imzalanmasına yardımcı olacak. Yolsuzluklarla mücadelede ne kadar başarılı olursanız o kadar büyük sayıda da Avusturyalı iş adamı Kosova’ya yatırım yapacaktır" diye konuşan Kurz, ekonomik kalkınma olmadan işsizliğin de giderilmesinin mümkün olmadığına dikkat çekti.
Avusturyalı genç Bakan, ülkesinin Kosova’ya yasa hakimiyeti alanında 1.9 milyon Euro destek vereceğini de açıkladı. Kurz, Avusturya’nın NATO’nun Kosova’daki Barış Gücü KFOR bünyesinde görev yapan Avusturyalı asker sayısını artıracağını da sözlerine ekledi. Kosova’ya tüm alanlarda verdiği destekten dolayı teşekkürlerini ifade eden Kosova Dışişleri Bakanı Enver Hocay da, iki ülke arasındaki ilişki ve işbirliğin geliştirilmesi için kararlı olduklarını kaydetti.
Priştine ile Belgrad arasındaki diyaloga da değinen Bakan Hocay bir soru üzerine, Belgrad Kosova’yı tanımadıkça Sırbistan ile Kosova arasında barışın mümkün olamayacağını söyledi.
KOSOVA BAŞBAKANI TAÇİ, AVUSTURYA DIŞİŞLERİ BAKANI KURZ İLE GÖRÜŞTÜ
Avusturya Dışişleri Bakanı Sebastian Kurz, Kosova Başbakanı Haşim Taçi tarafından da kabul edildi. Dostane bir havada geçen görüşme sırasında, Başbakan Taçi, Bakan Kurz’a, Avusturya’nın Kosova’ya sunduğu destek için teşekkürlerini sundu. Dışişleri Bakanı Kurz , Bürksel’deki görüşmeleri desteklediğini belirtirken, Kosova’nın en kısa zamanda AB üyeliği için Avusturya’nın elinden geleni yapacağını belirtti. Kurtz, Kosova ordusunun kurulmasının, Kosovanın kendine ait bir girişim olduğunu ifade tti.

TK(SS)