AVRUPALI tatilcinin gözü İsviçre'de 24 Kasım'da yapılacak oylamada.
Avrupalı tatilcinin güneye giderken kullandığı İsviçre otobanlarında zorunlu olan vinyet için referanduma gidiliyor. 24 Kasım'daki oylamada halk 2015 yılından itibaren uygulanmaya başlayacak 100 Frank'lık vinyet uygulanması veya kaldırılması için oy kullanacak. Referandumda Hayır çıkması durumunda, hükümetin geçtiğimiz yıl 2015'ten geçerli olmak üzere 40 Frank'tan 100 Frank'a çıkarttığı vinyet fiyatında geri adım atılacak. Yeni bir düzenleme yapılacak. 100 Franklık vinyet hem sağ hem de sol görüşlü toplumun pek kesiminde rahatsızlık yarattığından oylamada Hayır çıkacağı beklentisi hakim.
İsviçre 24 Kasım'da bu yılın son referandumuna gidiyor. Federal ve yerel düzeyde ayrı konularda yapılacak Referandumun en önemli konusu vinyet zammı olmakla birlikte, İsviçreliler gelir adaleti ve çocuklarını kreşe göndermeyen ailelerin daha az vergi ödemeleri için de oy kullanacaklar. Oy pusulaları adreslere gönderildi. Vatandaşlar, 23 Kasım'a kadar mektupla tercihlerini yapabilecekler. Bu yöntemi benimsemeyenler ise 24 Kasım'da, öğlen 12 ye kadar belediyelerde kurulacak olan seçim sandıklarında tercihlerini belirleyecekler. İsviçre geçtiğimiz yıl şirketlerin tepelerinde yer alan yöneticilerin milyon Franklarla ifade edilen maaş ve ikramiyelerine sınır getirilmesini kabul etmişti. Bu kez de 1:12 adı verilen inisiyatifle, maaşlarda adalet sağlanmasını istiyorlar. Hazırlanan teklifte, en yüksek maaş şirket içinde ödenen en düşük maaşın 12 katı olarak sınırlandırılsın isteniyor. Genç sosyalislar (JUSO) tarafından hazırlanan teklifin amacı şirket içinde gelir adaletinin sağlanması. Sol partiler ve sendikalar tarafından desteklenen teklifin halk tarafından kabul edilmesinin zayıf bir ihtimal olduğu ilgililerce ifade ediliyor.
EVDE BAKILAN ÇOCUĞA DA VERGİ İNDİRİMİ
İsviçrelilerin oylayacağı bir başka konuda Aile inisiyatifi adı altında referanduma sunulan, vergi indirimi konusu. İsviçre'de çocuğu kreşe giden aileler ödedikleri paraı vergiden düşebiliyorlar. Aynı hakkın çocuğuna evde bakan ailelere de tanınması isteniyor. İsviçre Halk Partisi (SVP) tarafından desteklenen bu teklife kadın dernekleri, kadınların evde oturmasını teşvik edeceğinden karşı çıkıyorlar.
BERN'DE KONU YİNE YABANCILAR
24 Kasımda Bern kantonun en önemli konusu, yabancıların vatandaşlığa geçmelerini zorlaştırma ile ilgili halk oylaması. İsviçre'de vatandaşlık kazanımları kanton yönetimlerinin yetkisinde olduğundan, Kantonlar kendi düzenlemelerini yapabiliyorlar. Bern kantonunda halkın onayına sunulacak teklif iki yıl ve daha fazla hürriyeti bağlayan ceza alan, sosyal yardım alıp da geri ödememiş, C tipi (daimi) oturma izni olmayan, yeterince Almanca (B1 düzeyinde) bilmeyen ayrıca İsviçre örf ve adetlerini uygulamayan, uyum sağlamamış kişilere İsviçre vatandaşlığının verilmesinin önlenmesini içeriyor. Bugüne kadar diğer kantonlarda da vatandaşlığa geçişte benzer şekilde yapılan halk oylamalarında İsviçreliler, zorlaştırmaları kabul ettiler. Bern kantonunda da vatandaşlığa geçişin zorlaştırılmasına ilişkin teklifin halktan onay alacağı bekleniyor.  

SGS(SS)