AVRUPA Birliği, giderek artan suç oranlarını azaltmak amacıyla otomobillerden kamyonlara kadar bütün araçlara uzaktan kumandayla durdurulmalarını sağlayacak cihaz takımını zorunlu hale getirmeye hazırlanıyor.
Daily Telegraph’ın haberine göre, AB yönetimi, suç işledikten sonra kaçmaya çalışanları, şüphelileri ve aşırı hız yapanları bizzat peşlerine polis araçlarıyla durdurmaya çalışmak yerine uzaktan sadece bir düğmeye basmak suretiyle durdurmayı öngören bir sistem üzerindeki çalışmalarını neredeyse tamamladı.
Buna göre polis, uzun kovalamacalar veya aramalar yoluyla şüpheli veya suçlu araçlarını yakalamaya çalışmak yerine, bütün araçlara takılacak bir cihaza uzaktan gönderilecek basit bir radyo sinyali yoluyla durduracak.
Daily Telegraph sistem üzerinde altı yıldır gizlice yürütülen çalışmaların tamamlandığını duyurdu.
Gazete, AB yönetiminin önümüzdeki günlerde sistemin bilgisayar desteğiyle çalışan bütün araçlara takılması için düzenleme yapmak üzere hazırlık yaptığını bildirdi.
Uzaktan kumandayla aracı devre dışı bırakma teknolojisi halen zaten bazı lüks markalarda kullanılıyor.
Bu araçlar çalındığında veya kaybolduğunda firma tarafından gönderilen elektronik sinyalle araç devre dışı bırakabiliyor.
AB şimdi bu sistemi tüm araçlara yaygınlaştırmaya hazırlanıyor.

İH(AÖ/SS)