Eyüp SALİH / MANASTIR, (MAKEDONYA), ()- MAKEDONYA'da Mustafa Kemal Atatürk’ün eğitim gördüğü Manastır Askeri İdadisi'nden mezuniyetinin 115’inci yıldönümü nedeniyle anma töreni düzenlendi. 

Törene, Türk Silahlı Kuvvetleri adına görevlendirilen personelin yanısıra Genelkurmay Başkanlığı, Kara, Deniz ve Hava Kuvvetleri Komutanlıkları ve Jandarma Genel Komutanlığına bağlı askeri liseler ile astsubay meslek yüksek okullarına mensup öğrenciler katıldı. Törende, heyet başkanı Tuğgeneral Ferat Özsoy, Makedonya Savunma Bakanlığı Temsilcisi ve Üsküp Büyükelçisi Gürol Sökmensüer, Milletveki Erdoğan Saraç, çok sayıda yabancı ülkelerin temsilcileri ve askeri ataşeleri de yer aldı.

Mustafa Kemal Atatürk ve silahlı arkadaşları için bir dakika saygı duruşundan sonra Makedonya ve Türkiye Milli marşları söylendi. Türk Silahlı Kuvvetleri adına konuşan Tuğgeneral Ferat Özsoy, Makedonya’nın Kral Filip, Büyük İskender gibi zamanın en büyük askeri şahsiyetlerini yetiştirdiğini ve büyük devlet adamlarıyla tarihi şekillendiren bir ülke olduğunu söyledi. Özsoy, bu büyük askerler gibi Mustafa Kemal Atatürk’ün de 115 yıl önce bu binadan mezun olduğunu, bir asker olarak cephelerin kaderini, sonra da bir kurtarıcı olarak ülkesini ve milletini kurtardığını belirtti. Özsoy, Mustafa Kemal’in Manastır şehrinde eğitim gördüğü 1896 - 1899 yıllarında başarısını kanıtlamasıyla birlikte fikri gelişiminin sağlandığını, ülke sorunlarını yakından tanıdığını ve doğru bir bakışla algıladığını belirterek, şöyle konuştu:

"Sevgili gençler, Ülkesinin girdiği savaşlarda tüm cephelerde muharebe eden, Çanakkale’de bir dünya savaşının kaderini değiştiren, askerlerine ‘Ben size taarruzu değil ölmeyi emrediyorum!’ emrini veren, ülkesinin kaderini değiştirmek için üniformasını çıkarıp ölümü göze alarak kurtuluş savaşını başlatan ve onu dünyada emsali görülmemiş bir zaferle taçlandıran, bu denli zaferler kazanmış, büyük bir asker olmasına karşın, bir devlet başkanı olarak bütün dünyada barışı ‘Yurta Sulh, Cihanda Sulh!’ vecizesi ile dileyen bir öndere sahip olmanın gururunu yaşayın. Onun yetişmesinde çok büyük etkileri olan bu okulda onun soluduğu havayı solumanın heyecanını hissedin. Sizlere hayatınız boyunca kılavuzluk edecek bu büyük önderin ayak izlerinde onun düşünce dünyasını, vatan ve görev aşkını anlamaya çalışın. Güçlükleri yenme azmini kendinize örnek alın."

Makedonya Savunma Bakanlığı Temsilcisi Tuğgeneral Stoyan Dimçov de, Atatürk’ün Manastır’da geçirdiği yıllara değinerek, kişiliğinden övgüyle söz etti.

Kuleli Askeri Lisesi öğrencisi Yunus Emre Korkmaz, Atatürk’ün askeri dehası ve yüksek insani vasıflarından söz etti. Hasan Furkan da 'Ey Manastır' şiirini okudu.

Törenin ardından Askeri İdadi binasında Atatürk Anı odasını ziyaret eden Tuğgeneral Ferat Özsoy Atatürk büstüne çelenk koyarak saygı duruşunda bulundu. Tören, Atatürk’ün sevdiği şarkıların söylenmesinden sonra sona erdi.

EM(SSA) (FOTOĞRAFLI)