İNGİLİZCE yayın yapan Japon haber kanalı NHK World, dün açılışı yapılan Marmaray'ı izleyicilerine tanıttı.
'Sualtı demiryolu tüneli İstanbul'da açıldı' başlığı ile verilen haberde Türkiye'nin Asya ve Avrupa kıtasını birleştiren metro tünelinin açılışını yaptığını duyurdu. Türk halkının, tünelin kentin kronik trafik sıkışıklığını hafifletmesine yardımcı olacağına inandıkları vurgulandı. Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluş yıldönümünde yapılan açılışa, Türkiye Cumhuriyeti Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Japonya Başbakanı Shinzo Abe ve yabancı devlet adamları ile katıldığı belirtildi. Delme ve batırma tünelleri olmak üzere 13.6 kilometresi yer altında ve deniz altında olan Marmaray Projesi ile 30 dakika süren iki kaya arası deniz yolu ile ulaşımın, bu proje ile 4 dakikaya ineceği belirtildi.
Japonya'nın proje için kredi sağladığı ve önemli bir Japon kuruluşun tünelin deniz altı kısmının yapımında görev aldığı vurgulandı. Haberde, Başbakan Erdoğan'ın destekleri için Japonya'ya teşekkür ettiği belirtilirken Erdoğan'ın Türk insanının bir rüyasının gerçeğe kavuştuğu ve Marmaray'ın 2 kıta ile birlikte ülke ve insanları buluşturacağı sözlerine yer verildi.
Haberde ayrıca tünelin açılış töreninde konuşan Japonya Başbakanı Shinzo Abe'nin Türkiye'ye böyle tarihi bir proje çalışmasında Japonya'yı partner seçtiği için minnettarım sözlerine yer verildi.
  GE(GE/İD)