Ünsal TURAN/KOPENHAG, () - DANİMARKA Halklar Arası İlişkiler Kuruluşu (Folkevirke) tarafından düzenlenen ve AB destekli proje çerçevesinde Türkiye'den gelen 5 kişilik heyet Aşık Veysel ve Orhan Gencebay'ı tanıttı.
Samsun Vezirköprü Gençlik ve Kültür Derneği Üyeleri Rahmi Günindi, Figen Günindi, Umut Şahinbaş, Gökhan Keskin ve Kenan Kantarcı, yaptıkları sunumda öncelikle kendi yöreleri ve Türkiye'de dinlenen ve icra edilen müzik türlerini, kullanılan müzik aletlerini anlattı. Grup adına sunumu gerçekleştiren Proje Kordinatörü Umut Şahinbaş, Aşık Veysel, Orhan Gencebay gibi önemli isimler ve müzikleri hakkında bilgi verdi. Türkiye'de müzik konusunda yapılan röportajları gösterdi.
Dernek Başkanı Rahmi Günindi Kopenhag'da bulunuş nedenlerini şöyle anlattı:
"İki yıldır Kopenhag'daki dernekle proje ortaklığımız var. Bizim yaptığımız çalışmaların içeriğinde, Vezirköprü ve Samsun yöresinin kültürünü, ülkemizi tanıtmak yer alıyor. Derneğimizin faaliyetlerini farklı bir şekilde etkinleştirmek. Farklı kültürleri tanımak, yurtdışına çıkma şansı olmayan insanların yurtdışına gitmelerini sağlamak istiyoruz. Bu yılki toplantının konusu müzik. Bu faaliyetler sayesinde bölgemizdeki insanlar yurtdışındaki insanları ve kültürlerini tanıma fırsatı bulacaklar. Aynı şekilde burada bulunan 3 ülke insanı da bizim kültürümüzü yakından tanıyacak. Bu proje, Avrupa Birliği Eğitim ve Gençlik Programları Merkezi Başkanlığı altında Grup ve Yetişkin Öğrenme Projesi, Yani Öğrenme Ortaklığı Projesi. Biz de projeye Türk Ulsal Ajansı'nın maddi desteği ile katılıyoruz."
Rahmi Günindi projenin kültürel anlamda bir kaynaşma sağladığını ve karşılıklı olarak ön yargıları yıktığını söyledi.
ÖZGÜVENLİ İNSANLAR
Edebiyat Öğretmeni Figen Günindi, ilk kez geldiği Kopenhag'da bisiklet kültürünü, caddelerin, sokakların düzgünlüğünü çok beğendiğini, bisiklet binenlere özendiğini belirterek, insanlarını da rahat ve kendilerine çok özgüven duyan insanlar olarak gördüğünü söyledi. Halklar Arası İlişkiler kuruluşundan (Folkevirke) Jeanne Bau Madsen Türkiye ile iki yıldır projeler yürütmek olmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirerek, "Biz bu şekilde birbirimizin kültürünü, birbirimizi tanıyor, birbirimizi kabul etmiş oluyoruz. Türkiye ve Danimarka dışında iki ülkeden daha temsilciler var. Toplum 22 kişiyiz. Birlikte çok konuşuyoruz. Üç gün boyunca birbirimizin kültürünü, sosyal yapısını anlatıyoruz. Bu toplantıda konumuz müzik. Birbirimizin müzikleri hakkında bilgi sahibi olacağız" dedi. İlk günü Türk müziklerinin sunumu ile geçen toplantı 3 gün sürecek.

FOTOĞRAFLI