MAKEDONYA'da mahkeme tarafından 6 Arnavut’un cinayet ve terör suçlamasıyla ömür boyu hapse mahkum edilmesine karşı çıkan Arnavutlar’ın, Cuma günü, Üsküp’te başlattıkları protestolar, hafta sonu Makedonya geneline yayıldı.
Başkent Üsküp başta olmak üzere Gostivar, Debre, Struga ve Kalkandelen’de protestolar düzenlendi. 4 bine yakın Arnavut’un toplandığı Kalkandelen’de göstericiler polis ile çatıştı. Arnavutlar, olayı protesto etmek için önce kent merkezine yürüdü. Kent merkezine ulaştığında polis engeli ile karşılayan protestocular çatıştı. Makedonya polisi protesto edenleri püskürtmek amacıyla biber gazı kulandı. Protesto edenler ise polise taş attı. Çıkan çatışmada 27 kişi yaralandı. Üsküp’te ise, sıkı güvenlik önlemleri nedeniyle protestolar olaysız sonuçlandı. Protestoların 3 gün devam etmesi nedeniyle, Makedonya’da tansiyon oldukça yüksek.
Makedonya'daki olaylar Kosova ve Arnavutluk’ta günün konusu oldu. Kosova Hükümeti, protestoların sakin gerçekleşmesi çağrısında bulunurken, sivil toplum kuruluşları, Makedon Arnavutları'na destek vermek amacıyla Priştine’de büyük protesto düzenleyeceklerini bildirdi. Arnavutluk başkenti Tiran’da da protestoların düzenleneceği açıklandı.
Protestoların etnik çatışmaya dönüşmesi olasılığını durdurmak amacıyla, AB, NATO ve AGİT her iki tarafı sakinliğe davet etti. Uluslararası kurumlar Makedonya mahkemesinin verdiği ömür boyu hapis cezasını yeniden gözden geçirmesi çağrısında bulundu.

FOTOĞRAFLI