SON dönemde insan hakları mücadelesinde önemli adımlar atan Arjantin'deki yeni bir gelişme tüm ülkeyi sevince boğdu. Diktatörlük döneminde çalınan bebekleri bulma mücadelesinin sembol ismi Plaza de Mayo Büyükanneleri Başkanı Estela de Carlatto'nun torununun kimliğine ulaşıldı. 37 yıllık mücadeleden sonra torununu bulan Carlatto'nun ilk sözleri "Ona sarılmadan ölmek istemiyordum. Şimdi bol bol sarılacağım" oldu.
Arjantin'de 1976-83 yılları arasında hüküm süren diktatörlük döneminde gözaltına alınıp kaybedilen 30 bin kişinin yanında hamile kurbanların bebekleri de çalındı. İnsan hakları kuruluşları çalıntı bebeklerin sayısının 500'ün üzerinde olduğunu tahmin ediyor.
Plaza de Mayo Büyükannelerinin torunlarını bulma mücadelesi çocuklarını arayan annelerle birlikte darbeden 1 yıl sonra 1977 yılı yılında başladı. O günden itibaren  mücadelesini sürdüren büyükanneler sayesinde, Carlotto'nun torununun da eklenmesiyle 114 çalıntı bebeğin-torunun kimliğine ulaşıldı.
CARLOTTO'NUN KIZI KAÇIRILDIĞINDA 2.5 AYLIK HAMİLEYDİ
Çalıntı bebekleri bulma mücadelesinin sembol ismi haline gelen Plaza de Mayo Büyükanneleri Başkanı Estela de Carlotto, kızı Laura öldürüldüğü zaman ilkokul öğretmenliği yapıyordu. La Plata Üniversitesi tarih bölümü öğrencisi olan Laura aynı zamanda Peronizmin solcu kanadı Montoneros grubunun üyesiydi. Kaçırılarak göz altına alındığı zaman 2.5 aylık hamileydi. Orta sınıf bir aileye mensup olan Estela de Carlotto, diktatörlük koşullarında kızının akıbetini öğrenme şansını yakalayabilen ender insanlardan oldu.
Birçok kez diktatör Bignone'ye ulaşıp kızının akıbeti hakkında bilgi almak için çaba gösterdi. Başlangıçta kayıp kızını bulma mücadelesi olarak başlayan süreç, kızının kimsesizler mezarlığında bulunmasıyla yerini kayıp torununu bulma mücadelesine bıraktı.
Guido de Carlotto 26 Temmuz 1978'de Buenos Aires Askeri Hastanesi'nde doğduğunda diktatörlük ikinci yılını devirmişti. 2.5 aylıkken gözaltına alınan Laura de Carlotto'nun hamile olduğu anlaşılınca çocuğunun doğması beklenerek gizli tutuklama merkezi La Cacha'ya gönderildi. Ancak eşi hemen öldürüldü. Görgü tanıklarının ifadelerine göre, Laura de Carlotto bebeğini sadece 5 saat görebilme imkanına sahip oldu. Daha sonra tekrar gizli merkeze götürülen Laura burada 2 ay daha tutulduktan sonra diğer kurbanlar gibi öldürülerek kimsesizler mezarlığına gömüldü.
Kimliği tespit edilen çalıntı çocukların 114'üncüsü Estela Carlotto'nun torunu Guido, şimdi 36 yaşında ve müzik öğretmenliği yapıyor. İgnacio Hurban adını taşıyan Guido kendi isteğiyle Plaza de Mayo Büyükannelerinin kurduğu kan bankasına başvurarak DNA testi yaptırmış. Bu kez kendi torunu için yapılan basın toplantısında konuşan Estela de Carlotto şimdilik sadece torununun fotoğrafını gördüğünü ancak en kısa sürede buluşacaklarını söyleyerek, şöyle dedi:
"Torunuma sarılmadan ölmek istemiyordum. Çok yakında ona bol bol sarılacağım. Şimdi 14 torunum var, tarifi güç, çok büyük mutluluk hissediyorum. Ancak torunumu bulmam bu sayfayı kapattığımız anlamına gelmiyor. Mücadelemiz bitmedi diğer çalıntı çocuklar bulununcaya kadar devam edecek."
Carlotto, Cristina Kirchner'in haberi alınca kendisini aradığını ve telefonda birlikte ağladıklarını da anlattı.
MASCHERANO'DAN TEBRİK MESAJI
Estela de Carlotto'nun torununun bulunması twitter'da gündeme oturdu. Estela'nın torunu hashtag'i dünya sıralamasında tt olurken, Arjantinli milli oyuncu Javier Mascherano da özel bir mesaj yayınladı. Dünya kupası öncesi Messi ve Lavezzi ile birlikte Plaza de Mayo Büyükannelerinin kamu spotunda oynayan Mascherano annelerle birlikte çektirdiği fotoğrafla birlikte "Bu fotoğraf çekileli iki ay oldu. Ne mutlu ki Estela de Carlotto'nun torunu bulundu. Diğerleri için mücadeleye devam" tweet'ini paylaştı.
Estela Carlotto daha önce verdiği bir röportajda, mili oyuncuların kamu spotunda oynamalarından sonra asıl kimliklerinden şüphe eden yüzlerce gencin kendilerine başvurduğunu açıklamıştı.

FOTOĞRAFLI