KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu ve Rum Yönetimi Lideri Nikos Anastasiadis dün ara bölgede görüştü. Yaklaşık 2.5 saat süren görüşme sonrası, BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Temsilcisi Lisa Buttenheim liderlerle birlikte basının karşısına geçti. Buttenheim’in yaptığı açıklamada, iki liderin pozitif bir ortamda bir araya geldiklerini ve kısa bir süre sonra müzakerelerde bir sonuca ulaşma kararlılığını bildirdiklerini söyledi. Buttenheim, müzakerecilerin üzerinde konuştuğu maddeleri, liderlerin gözden geçirdiğini ve bu gözden geçirme sürecini devam ettireceklerini kaydetti. Özel Temsilci Buttenheim, bu gözden geçirme sürecinin tamamlanmasıyla görüşmelerde bir sonraki aşamaya geçilebileceğini sözlerine ekledi. Buttenheim’ın konuşmasının ardından iki lider el sıkışarak basına poz verdi.
EROĞLU: BİR SONRAKİ AŞAMAYA GEÇİLMESİ KONUSUNU GÖRÜŞTÜK
KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, Rum Yönetimi Lideri Nikos Anastasiadis ile müzakerecilerin yürüttüğü görüşmeleri değerlendirip, bundan sonraki adımların ne olacağını ele aldıklarını söyledi. Eroğlu, bugüne kadar meydana gelen gelişmelere göz atacakları “tarama süreci”nin tamamlanmasıyla, köprü kurucu önerilerin masaya konulacağı bir sonraki aşamaya geçilmesi konusunu görüştüklerini belirtti. Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, Rum Yönetimi Lideri Nikos Anastasiadis ile gerçekleştirdiği görüşmeden dönüşte KKTC Cumhurbaşkanlığı’nda yaptığı açıklamada, özlü konuları ele aldıklarını söyledi. Eroğlu, "Verimli bir toplantı olduğunu söyleyebilirim" dedi.
11 Şubat’tan bugüne müzakerecilerin yaptığı görüşmeleri değerlendirip, bundan sonraki adımların ne olacağını ele aldıklarını kaydeden Eroğlu, süreç başladığında yapamaya karar verdikleri ve bugüne kadar meydana gelen gelişmelere göz atacakları “tarama süreci”nin de mümkün olduğu kadar kısa sürede tamamlanması ile bir sonraki aşamaya geçilmesi konusunu görüştüklerini söyledi. Eroğlu, bir sonraki aşamanın köprü kurucu önerilerin masaya konması olduğunu kaydetti. Cumhurbaşkanı Eroğlu, bugünkü görüşmede güven yaratıcı önlemleri de görüştüklerini belirterek, "Bizim bazı önerilerimiz oldu. Onların bazı düşünceleri masaya yansıtıldı" dedi. Güven yaratıcı önlemlerin daha ziyade Rumlar tarafından gündem konusu yapıldığına işaret eden Eroğlu, güven yaratıcı önlemlerin, her iki halkı da ilgilendiren konular olduğu zaman bir kıymet kazanabileceğine vurgu yaptı. Eroğlu, "Hem bizim masaya koyduğumuz önerileri, hem de onların düşüncelerini detaylı bir şekilde tartıştık" dedi. Eroğlu, bugünkü toplantıda, daha önce ayda 1 toplanma kararı aldıkları Anastasiadis ile gerek görüldüğü sürece bir araya gelme konusunda bir mutabakata varıldığını söyledi. Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, şöyle devam etti:
"Bugün yapılan görüşmede birbirimizi daha iyi tanıma, düşüncelerimizi biraz daha iyi okuyabilme fırsatı bulduk. İyi, samimi ve verimli bir toplantı olduğunu söyleyebileceğim bir toplantı gerçekleştirmiş olduk. Mühim olan bundan sonraki tarama olayı bittikten sonra özlü konularda ortaya koyacağımız önerilerimiz, mukabil öneriler ve bunların değerlendirilmesinin sonuçlanması. Esas müzakerelerin o zaman daha detaylı bir şekilde devam edeceğini tartışmış olduk. Bugünkü müzakerelerden memnun olduğumu söyleyebilirim."
BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Temsilcisi Lisa Buttenheim’in ilgisinden duyduğu memnuniyeti de dile getiren Eroğlu, "Bundan sonraki görüşmelerde özlü konular tartışıldıkça, daha geniş ve daha detaylı bilgiler verme durumunda olacağız" dedi.
ANASTASİADİS: DAHA FAZLA DİYALOĞA İHTİYAÇ VAR
Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis, Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu ile bugün BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Temsilcisi Lisa Buttenheim’in ikametgahında gerçekleştirilen görüşmede, bugüne kadarki müzakerelerde meydana gelen 'ilerleme ya da ilerlememenin ele alındığını' açıkladı. Rum haber kaynaklarına göre Anastasiadis, Eroğlu ile görüşmesinin bitimi sonrasında Rum Başkanlık Sarayı’na dönüşünde yaptığı açıklamada, 'Kıbrıs sorununun tüm unsurlarına ilişkin daha fazla diyaloğun gerekli olduğunun tespit edildiğini' vurguladı. Müzakere masasına sunulan tezlerin daha ayrıntılı ele alınabileceği ikinci aşamaya geçilebilmesi için diyaloğun en kısa sürede tamamlanması gerektiğini ifade eden Anastasiadis, Kıbrıs Türk tarafının bugünkü görüşmede bazı endişelerini dile getirdiğini de sözlerine ekledi.

AR(SS)