TÜRKİYE'de 10 Ağustos'ta yapılacak cumhurbaşkanlığı seçimleri için Almanya'daki Türk vatandaşları 31 Temmuz-3 Ağustos tarihleri arasında oylarını kullandı.
Almanya'daki 1.4 milyon Türk seçmenin oy kullanabilmesi için 7 bölgede sandıklar kuruldu. Sandıkların kurulduğu salonların bazı seçmenlere kilometreceler uzakta olması, randevu sistemi ve seçimin tatil dönemine denk gelmesi katılımın az olmasında büyük rol oynadı.
Köln ile Düsseldorf Başkonsolosluğu'na bağlı yaklaşık 200 bin seçmen için Düsseldorf kentindeki ISS DOME'da 92 sandık kuruldu. İlk 3 gün beklenen katılımın gerçekleşmediği ISS DOME'a seçmenler son gün sandıklara akın etti. Son günün pazar olması nedeniyle sandığa gelen seçmenler salon önünde uzun kuyruklar oluşturdu.
Oy kullanma işlemlerinin ilk günü randevu sistemine olan şikayetler öne çıktı. Daha sonraki günlerde iki seçmenin aynı kabinde oy kullanma girişimleri ve bazı seçmenlerin oy pusulasıyla telefon kamerasına poz verme girişimleri şikayet konusu oldu.
Düsseldorf'ta sandık gözlemcisi Özlem Gül, "Zarfların çok ince olmasından dolayı oy pusulasındaki mühür zarfın dışından kolayca görülüyordu. Zarfı ışığa tutulunca mührün hangi aday üzerine vurulduğu çok net anlaşılıyordu. Sandık kurulu başkanına bu ve benzer şikayetlerimizi ilettik, umarız değerlendirilir" dedi.
Türkiye'den gelen ve Aday Ekmeleddin İhsanoğlu adına gözlemci olarak görev yaptığını belirten Seçil Üstünkol da, "Çok sayıda seçmen oyunu kullanırken oy pusulasının fotoğrafını çekiyordu. Bunu sandık başkanlarına ilettik ve tutanak tutuldu. Ama yeterli olmadı. Uyardığımız insanlar, 'Çekmedim telefonla oynadım' diyorlardı” diye konuştu.
"RANDEVU SİSTEMİ YANLIŞTI"
CHP Kuzey Ren Vestfalya (KRV) Eyaleti Temsilcisi Celal Bulut ise şunları söyledi: "YSK'nın randevu sistemi ve sandıkların uzak mesafelere kurulması gibi yanlış tutumlardan dolayı sandıklar boş kaldı. Bir milyonu aşkın seçmenin sandık başına gideceği beklenirken Almanya genelinde oy kullananların toplam sayısı 300 bini geçmez. Diğer taraftan AKP karşıtı olan çoğu seçmen, 'oylar zaten çalınacak' diye sandığa gelmedi. AKP seçmenin de, 'Başbakan Erdoğan her koşulda seçilir' diyerek uzak mesafelerden sandığa gelmediğini düşünüyoruz."
Türk Federasyonu KRV 1. Bölge Başkanı Tansel Çiftçi, randevu sisteminin kafaları  karıştırdığını söyledi. Çiftçi, "Aynı aileden olan kişilere farklı günlerde randevu verilmiş. Beraber onca yolu gelen aile bireylerinden kimi oy kullandı kimi kullanamadı. Bunu YSK'ya bildirdik" dedi.
"AMAÇ YIĞILMAYI ÖNLEMEKTİ"
Türkiye'nin Düsseldorf Başkonsolosu Alattin Temür randevu sistemi konusundaki şikayetlerle ilgili olarak, şöyle konuştu:
"Alman makamları 7 bölge için izin verdi. Belli sayıdaki vatandaşları belli bölgelere toplama zorunluluğu doğdu. Düsseldorf ve Köln çevresinde kağıt üzerinde 260 bin seçmen bulunuyor. Bu, günlük ortalama 65 bin seçmenin oy vermesi demek. Bunu düzenlemek gerekiyordu ve YSK da randevu sistemiyle çözüm buldu."
Oy pusulalarının koyulduğu zarfların şeffaf olduğu iddialarına ise Başkonsolos Alattin Temür, "Bilindiği üzere seçimlerde tüm oy kullanma malzemeleri YSK tarafından hazırlanıyor. Sorular ve şikayetlerin buraya iletilmesi daha doğru olur" diye yanıt verdi.
Salonda bulunan ve habercilerin sorularını yanıtlayan Avrupalı Türk Demokratlar Birliği (UETD) Genel Başkanı Süleyman Çelik, "Evet zarfların içinin gözüktüğü şikayetleri oldukça fazla oldu. Daha çok zarf ışığa tutulduğunda, içinin görüldüğü anlatıldı" diye konuştu.