DORTMUND Türk Engelliler Derneği tarafından düzenlenen toplantıda, Türk aileler engellilere tanınan haklar konusunda bilgi verildi. Dernek Başkanı Ali Osman Aktaş, engelli çocuklarıyla birlikte toplantıya katılan ailelere derneğin çalışmaları hakkında bilgi verdi. Dernek Başkanı Ali Osman Aktaş, amaçlarının engelli ve ailelerini toplumsal yaşama katılmaları konusunda bilgilendirmek olduğunu söyledi.
Aktaş, Almanlar ile kıyaslandığında Türkler&de engelli oranının yüksek olmasına rağmen toplumsal yaşamda pek görünmediklerine dikkati çekti. Aktaş, Türklere, "Lütfen engelli bireylerinizi toplumsal yaşamdan soyutlamayın. Bizimle irtibata geçin, meslek ve iş de dahil olmak üzere, engellilerimizin sorunlarına birlikte çözüm bulalım" çağrısında bulundu.
"HAKLARIMIZI BİLMİYORUZ"
Almanya’da engellilere yönelik yeterince sosyal haklar sunulduğuna dikkati çeken Ali Osman Aktaş, “Üzülerek söylüyorum, vatandaşlarımız bu haklardan bihaber olarak yaşayarak engelli bireylerini evlere hapsediyorlar ve toplumla buluşturmuyorlar” dedi.
Toplantıda Türk engellilere yasal olaraklar konusunda bilgi veren Avukat Mehmet Günet, Almanya’da engellilere sunulan hakların çok sayıda yasayla düzenlendiğini söyledi. Engelli olunduğuna dair belge alınmasıyla birlikte otomatik olarak tüm hakların kişiye verilmediğine dikkati çeken avukat Mehmet Günet, sunulan olanaklardan  yararlanmak için başvuru yapılmasının zorunlu olduğunu dile getirdi. Kişilerin özel durumuna göre sunulan imkanlar ve oranlarının değiştiğini vurgulayan Günet, şöyle konuştu:
"Örneğin engelliler, televizyon vergisinden muaf tutuluyor. Kimse size 'Televizyon vergisi ödemeyeceksiniz' demez. Bundan yararlanabilmek için engelli belgenizle sizin başvurmanız gerekir. Veya özel durumunuz gereği ihtiyaç duyacağınız yardımlar olabilir. Yatak ya da rampa kurulması gibi. Bu tür hakları engelli olduğunuz için otomatik olarak size vermiyorlar. Kendi hakkınızı ne yazık ki kendiniz aramanız lazım."
"MUTLAKA BİLGİ EDİNİN"
Herkesin kendi durumu gereği hangi haklara sahip olduğunu iyi araştırmasını öneren Avukat Mehmet Günet, Türk vatandaşlarının dil sorunu nedeniyle kurumlarla ilişkiye geçemedikleri için bazı haklarından haberdar olmadıklarını belirtti. Günet, Türkler açısından diğer bir eksikliğin ise, çabuk pes etmeleri ve haklarını sonuna kadar takip etmemeleri olduğunu ekledi.