ALMANYA'da, Federal İçişleri Bakanı Thomas de Maiziere ile bazı sivil toplum kuruluşlarının temsilcilerinin yaptıkları açıklamalar, 'Müslümanlar için resmi dini bayram ve orduda imam' tartışmasını başlattı.
Bugüne kadar yapılan İslam Konferanslarında Müslüman temsilciler, ele alınan konuları eleştiriyor ve kendilerine gereken önemin verilmediğini ileri sürüyorlardı. İçişleri Bakanı Thomas de Maiziere, İslam Konferansı'nın yeni bir yapıya kavuşturulması gerektiğini söyledi. Konferansa katılan kuruluşların konuları ve kuralları belirlemede daha etkin olabileceklerini ifade eden Maiziere, "Müslümanlar Almanya'nın bir parçasıdır" dedi. OLUMLU KARŞILADILAR
Federal İçişleri Bakanı Thomas de Maiziere'nin bu açıklamaları STK'lar tarafından olumlu karşılandı. Almanya Türk Toplumu Başkanı Kenan Kolat, Bakan'ın diyalog arayışının önemli olduğunu belirtti. Kenan Kolat, kurban bayramının Almanya'da dini bayram olmasını istedi. Kolat, "Bu, Müslümanlara verilecek önemli bir sinyaldir" dedi. Almanya Türk Toplumu Başkanı Kenan Kolat, ordu, hastane, bakım evi ve cezaevlerinde imam görevlendirilmesi gerektiğini de dile getirdi. İslam Kültür Merkezleri Genel Sekreteri Seyfi Öğütlü, "Bakan'ın yeni bir fasıl açması önemli" diye konuştu. Almanya Alevi Birlikleri Federasyonu'ndan (AABF) Yılmaz Kahraman ise şunları söyledi:
"İslam Konferansı bugüne kadar güzel kağıt ve broşürler dışında bir şey getirmedi. Bu şekilde devam edemezdi. Tabii Müslümanlar sadece devletin kendileri için ne yapabileceğine bakmamalı, kendilerde ne yapabileceklerine bakmalılar. Müslümanlar toplumun içine karışmalı ve paralel yapılar oluşturmamalılar."
Diyanet İşleri Türk İslam Birliği (DİTİB) Yönetim Kurulu Üyesi Bekir Alboğa, Bakan Maiziere'nin adımını önemli bir işaret olarak yorumladı. Alboğa, "Farklı bir ton ve Müslümanlara karşı makul bir duruş" dedi.
İSLAM KONFERANSININ GELECEĞİNİ KONUŞACAKLAR
Federal İçişleri Bakanı Thomas de Maiziere İslam Konferansı'nın geleceğini konuşmak için pazartesi günü STK temsilcileriyle bir araya gelecek. Toplantıya DİTİB, AABF, Almanya Türk Toplumu ile İslam Kültür Merkezleri Birliği'nin temsilcileri katılacak.

HA(SS)