MARMARA Üniversitesi'nden Almanya'da Köln Üniversitesi Spor Akademisine Erasmus programıyla gelen Ceren Akyüz'ün, Almanca hazırlık sınıfına yaptığı başvuru, Avrupa Birliği (AB) dışı ülke kontenjanına takılınca, ümitleri kabusa dönüştü.
İstanbul Marmara Üniversitesi'nden Köln Üniversitesi Spor Akademisine Erasmus programıyla gelen 24 yaşındaki Ceren Akyüz, okulun Almanca hazırlık bölümüne başvuru yaptı ancak AB ülkeleri dışındaki ülkelere çok az kontenjan ayrıldığı için başvurusu kabul edilmedi. Burada bulunduğu süre içinde aynı zamanda master tezini yazan Akyüz, yaşadığı bu sorunlardan dolayı öğrenci statüsünde olduğunu ispatlamak ve vizesini uzatabilmek için üniversiteden master tezi yazdığına dair belge istedi. Ancak üniversitenin uluslararası ofisteki yetkilisi kendisine ülkesine dönüp çalışmasını ya da başka şeyler yapmasını tavsiye ederek bu belgeyi vermedi. Dil kursuna kayıt yaptırıp geçici oturma izni alan Ceren Akyüz, öğrenci statüsünü kaybettiği için şimdi de yurt odasını boşaltmak zorunda kaldı.
'DİĞER MİLLETLERE VAR BİZE KONTENJAN YOK'
Başından geçenleri anlatan Ceren Akyüz şöyle konuştu:
"Buraya gelip okulun doktora hazırlık Almanca programına başvurdum. Üç dönem başvuru hakkım vardı, ilkini yaptım, sonra ikinci başvurumu yaptım, bütün evraklarımı teslim ettim ancak daha sonra aldığım mail neticesinde kontenjandan fazla başvuru olduğu için kura çekildiği ve kurada ismimin çıkmadığı söylendi. Kaldığım yurttaki odam okula bağlı olduğu için odayı boşaltmak zorundayım ve yıllık çalışma iznim filan da olmayacak. Bu durum beni zora soktu. Ben aynı zamanda master tez çalışmamı da başlatmıştım. Ofise gidip neden böyle olduğunu sorduğumda AB vatandaşlarına belli bir kontenjan ayırdıklarını, İran ve Türkiye gibi diğer ülkelere de az bir kontenjan ayırdıklarını söylediler. Uluslararası ofis çalışanlarından iki kişi gelerek ülkeme dönüp başka şeyler yapmamı söyledi. Yaşadığım zorlukları rektörlüğe anlattığım halde bir sonuç elde edemedim."
'MASTER TEZİ YAZDIĞIM HALDE BUNU KANITLAYAMIYORUM'
Master tezi yazdığı halde bu olaylar sonrası bunu kanıtlayan belge de alamadığını öne süren Akyüz, sözlerine şöyle devam etti: “Ben master tezime başladığım halde profesörümden tezimi yazdığıma dair mektup alıp misafir öğrenci olarak kalabilme yolunu denediğim zaman ise tez danışmanımdan aldığım mailde, uluslararası ofisteki memurdan aldıkları bilgiye göre bana mektubu veremeyeceklerini söylediler. Oysa ben hâlen 30 Eylül'e kadar normalde Köln Spor Akademisi'nde Erasmus öğrencisi olarak gözüküyorum. Master tezimi yazdığım halde bununla ilgili belgeyi alamadım. Şu an yaşadığım odayı boşaltmak zorundayım. Bulgaristan'dan gelen bir arkadaşımın evinde geçici olarak kalacağım ve burada haklarımı arayacağım. Benim gibi gelecek diğer öğrencilere benim gibi yolda kalmamaları için çağrım yanlış bilgilendiriliyorlar, eksik bilgilendiriliyorlar, gelmeden önce her şeyi sonuna kadar araştırsınlar."