ALMANYA'da temyiz mahkemesi bankaların müşterilerinden aldığı tüketici kredisi işlem ücretlerinin haksız olduğuna dair karar verdi. Daha önceden bankalara bu ücreti ödeyenler, yeniden başvurarak bu paraları geri alabilecek.
Federal Mahkemesi'nin aldığı ve temyiz mahkemesinin onayladığı yeni bir kararla tüketici kredilerinden alınan işlem masrafları bankalar tarafından müşterilere iade edilecek. Kredi müşterilerinin bu ücretleri geri talep etmek için bankaya müracaatta bulunması gerekiyor. Benzer şekilde aynı kararı daha önce eyalet mahkemeleri de almıştı. Federal Mahkeme’nin kararı tüm alt mahkemeler için bağlayıcı olma özelliği taşıyor.
"BİR AN ÖNCE MÜRACAAT EDİN"
Köln Barosu avukatlarından Oğuz Korumtaş şunları söyledi:
"Bankalar tarafından geçmiş 50 yılda kredi verip defter tuttukları için müşterilere uyguladıkları işlem ücreti olarak bilinen bedel, yargıtayın verdiği bir kararla müşterilere geri iade edilecek. Verilen bu kararda alınan bu bedelin haksız olduğunun altı çizildi. Yeni çıkan bu karar tüketiciler için büyük bir zaferdir. Şu anda eski ödemelere dair zaman aşımı olup olmadığının tartışması başlamış durumda. Farklı eyaletlerde mahkemelerin bu konuda hem fikir olmadığı bilinmektedir. Fakat Stuttgart Eyalet Mahkemesi bu paraların 2011'den önce zaman aşımına uğramadığını iddia etmektedir. Yani 2004 yılından 2014 yılı sonuna kadar ödenen bu paralar geri talep edilebilir. Bu yargıtayda çıkarttığımız karar emsal teşkil eder ve bütün mahkemeleri bağlamaktadır. Gerek avukatlarınız gerekse bireysel olarak bankalardan herkes bu işlem ücretini talep edebilir. Bu başvuruların bir an önce yapılmasını tavsiye ediyorum."
 

MZ(AÖ/İD)