ALMANYA'da federal düzeyde faaliyet gösteren farklı ülkelerden 11 göçmen örgütünün bir araya gelmesiyle ilk kez bir Kültürlerarası Sosyal Hayır Kurumu kuruldu. Almanya Türk Toplumu da (TGD), ülkede yaşayan Türkler adına bu oluşumda yer aldı.
Orijinal adı 'Verband für interkulturelle Wohlfartspflege' olan Kültürlerarası Sosyal Hayır Kurumu ile göçmenlerin kendi bakış açılarıyla Almanya'daki sosyal hayır çalışmalarına katılımı amaçlandı. Berlin'de düzenlenen kuruluş toplantısına kurucu çatı örgütlerinin yöneticileri, Göç, Mülteciler ve Uyumdan Sorumlu Devlet Bakanı Aydan Özoğuz ve bazı davetliler katıldı. Toplantı başlangıcında, birliği oluşturan 11 göçmen çatı kuruluşunun yöneticileri sembolik kuruluş anlaşmasını imzaladı.
ÖNEMLİ VE BÜYÜK BİR ADIM
Toplantının açılış konuşmasını yapan Almanya Göç, Mülteciler ve Uyumdan Sorumlu Devlet Bakanı Aydan Özoğuz, yeni kurulan sosyal hayır kurumunun Almanya'nın son yıllardaki değişimini gösterdiğini söyledi. Bunun önemli ve büyük bir adım olduğunun altını çizen Bakan Özoğuz, şöyle devam etti:
"Geleneksel olarak Almanya'da çok sayıda sosyal yardım kurumu faaliyet gösteriyor. Bunlara ilave olarak göçmenler tarafından, göçmenlere yönelik böyle bir kurumun kurulması önemli bir açığı dolduracaktır. Çünkü farklı kökenlerden, farklı kültürlerden insanların yine farklı ihtiyaç ve talepleri olacaktır."
"KURUMSALLAŞMANIN ÖNEMİNİ ANLADIK"
Kurumun üç sözcüsünden biri olan eski TDG Başkanı Kenan Kolat da yaptığı açıklamada, dernek statüsünde kurulan oluşumun ilk hedeflerinin projeler üretmek ve Alman hükümetiyle görüşerek bu doğrultuda somut çalışmalar yapmak olduğunu açıkladı. Almanya'da bir şeyleri başarabilmek için kurumlaşmak gerektiğinin altını çizen Kolat, şöyle devam etti:
"Göçmenler olarak, geçen süre içerisinde Almanya'da kurumlaşmanın önemini daha iyi anlamaya başladık. Bu kurumsallaşmaya girmediğiniz takdirde yaptığınız çalışmalar yanda, tali olarak kalıyor ve geçici oluyor. Biz Almanya'da yaşayan Türkler olarak bunu keşfettik ve diğer göçmen kurumlarını da buna ortak ettik. Biz, artık bizlerin gözüyle Almanya'daki sosyal hayır çalışmalarına katılımı sağlamalıyız. Yaşlılara, gençlere yönelik bir çok danışma hizmetleri yapılıyor ki bizler zaten bu hizmetleri ufak çaplı olarak derneklerimizde yapıyoruz. Ama artık bunları kurumsal hale getirmenin zamanı geldi."
"HERKES BUNU OLUMLU KARŞILAMAYACAKTIR"
Almanya'da sosyal hayır alanında 1.3 milyon kişinin çalıştığına değinen Kenan Kolat, bu ülkedeki göçmenlerin de bu alan içerisinde yer alarak buradan pay almaları gerektiğini vurguladı. Kolat, "Katılım;  'sadece gelin bizim çalışmalarımıza katılın' demek değildir. Biz bunları da kendimiz yapabileceğimizi göstereceğiz. Var olan 9 adet Alman sosyal hayır kurumlarının yanına biz de katılıyoruz. Tabii ki bu bir paylaşım savaşına da yol açacaktır ve herkes bunu olumlu bulmayacaktır" ifadelerini kullandı.

MT(AÖ/İD)