KUZEY Ren Vestfalya (KRV) Eyaleti'nde Türk Veli Dernekleri Federasyonu,Türk Öğretmenler Derneği ve Dortmund Türk Veli Derneği’nin daha iyi hizmet verebilmek amacıyla aynı çatı altında buluşma isteği, Dortmund Belediyesi’nin tahsis ettiği yeni hizmet binası ile hayat buldu.
Kuzey Ren Vestfalya (KRV) Eyaleti’nde Türk velilerin bilinçlendirilmesi, çocukların eğitim sorunlarına destek ve Türkçe anadil derslerinin yaygınlaştırılması amacıyla yıllardan bu yana gönüllü olarak faaliyet gösteren veli ve öğretmen dernekleri bir çatı altında buluştu. Dortmund Belediyesi’nin örnek bir davranış sergileyerek tahsis ettiği ve Veli Eğitim Merkezi adı verilen yeni mekanda; KRV Veli Dernekleri Federasyonu FÖTEV, KRV Türk Öğretmenler Derneği TÖD ve Dortmund Türk Veli Derneği daha yakın işbirliği imkanına kavuştu.
Üç derneğin daha etkin ve işbirliği halinde çalışmasını sağlayacak mekanın açılışını Eyalet Eğitim Bakanı Sylvia Löhrmann ile Çalışma ve Uyum Bakanı Guntram Schneider birlikte yaptılar. Açılışta Dortmund Büyükşehir Belediye Başkanı Ullrich Sierau, Essen Başkonsolosluğu Muavin Konsolosu Ahmet Davaz, Yeşiller Eyalet Milletvekili Arif Ünal, Eyalet Uyum Meclisleri Birliği LAGA Başkanı Tayfun Keltek, FÖTEV kurucusu ve onursal Başkanı Kadir Dağlar başta olmak üzere, eyaletteki çeşitli veli derneklerinin temsilcileri, Türkçe öğretmenleri ve eğitim gönüllüleri hazır bulundu.
Törenin açılış konuşmasını yapan Dortmund Türk Veli Derneği Başkanı Dr. Aysun Aydemir, Türk gençlerinin eğitim sorunlarıyla daha organize mücadele etme imkanı verecek yeni mekanın hizmete girmesinde emeği geçenlere teşekkür etti. KRV Türk Öğretmenler Derneği Başkanı Şükrü Akarsu ve FÖTEV Yönetim Kurulu Üyesi Serhat Ulusoy da katkılarından ötürü kurumları adına şükranlarını dile getirdiler.
"UYUM VE EĞİTİM PLANI KENTLERİN GELECEĞİDİR"
Uyum ve eğitimin önemine işaret eden Dortmund Büyükşehir Belediye Başkanı Ullrich Sierau, demografik değişime bağlı olarak kentlerin geleceğinin uyum ve eğitime verdiği öneme bağlı olduğunu söyledi. Sierau, "Uyum ve eğitim planı olmayan kentin geleceği olamaz" dedi.
"İKİ DİLLİ ÇOCUKLAR ALMANYA İÇİN AVANTAJ"
Türk çocuklarının yıllardan bu yana okul ve meslek konusunda Alman yaşıtlarına göre dezavantajlı olduklarını hatırlatan Essen Başkonsolosluğu Muavin Konsolosu Ahmet Davaz, çift dilli olarak yetişen Türk çocuklarının Almanya için oluşturduğu avantaja dikkati çekerek, bu potansiyelin kullanılmasını istedi.
"KİMSENİN DAHA AZ AKILLI OLDUĞU SÖYLENEMEZ"
Eğitimde başarının veli, öğrenci ve öğretmenlerin uyumlu birlikteliği ile sağlanabileceğini belirten KRV Eğitim Bakanı Sylvia Löhrmann, şöyle devam etti:
"Eğitimde bazı sorunların olduğu ortada. Ancak bu sorunların öğrencilerin kökenleriyle bir alakası yok. Hiç kimsenin kökenine bakarak daha akıllı ya da aptal olduğunu söyleyemeyiz. Son yıllarda Almanya PISA araştırmasında ilerleme kaydetti. Bu da insanların eksikliklerine değil, potansiyellerine bakıp onları değerlendirmeyi hedefleyen yeni anlayışın sonucu."
“EĞİTİMDE BAŞARIYI GENETİĞE BAĞLAYANLAR SAÇMALIYOR”
Almanya’nın birçok kentinde 25 yaş altındaki çocukların yüzde 50’sinin göçmen kökenli olduğuna dikkati çeken KRV Çalışma ve Uyum Bakanı Guntram Schneider, iyi bir eğitimin iyi bir iş anlamına geldiğini ve gelecek için önemli olduğunu söyledi. Türk gençlerinin son yıllarda eğitim alanında önemli mesafeler katettiklerini bildiren Schneider eğitimde başarıyla genetik bir bağın olmadığını vurguladı. Schneider, "Toplumda birileri eğitimde başarının genetiğe bağlı olduğunu iddia ediyorsa saçmalıyor. Hep birlikte bunun böyle olmadığını dile getirmeliyiz" diye konuştu.
"GEÇMİŞİNİ İNKAR EDENİN KİMSEYE FAYDASI OLMAZ"
Ana dilini iyi öğrenen çocukların ikinci bir dili daha iyi öğrendiklerini hatırlatan KRV Uyum Meclisleri Birliği LAGA Başkanı Tayfun Keltek ise çifte vatandaşlığın önemine vurgu yaptı. "Alman vatandaşlığını biz de destekliyoruz" diyen Keltek, "Ben Alman vatandaşıyım. Düşüncelerimle, davranışımla ve bana bakışla bunu hissediyorum. Ancak bu duyguya sadece Türkiye’de kapılıyorum" diyerek, Almanya’da Alman vatandaşı da olunsa hala göçmen gözüyle bakıldığını ima etti. "Bir insana kökenini unut" demenin yanlışlığına işaret eden Keltek, "Geçmişini unutan, kim olduğunu bilemeyen birisinin Almanya’ya da bir faydası olmaz. Geçmişini inkar edenin kimseye faydası olmaz” dedi.

AY(AÖ/İD)