ALMANYA’da ameliyat sayısının giderek artması ülkedeki hastalık kasalarının eleştirilerine neden oldu.
Klinik ve hastanelerin, hastalık kasalarından gelir elde edebilmek için, gereksiz yere ameliyat yaptıkları öne sürüldü. Ülkede hastalık kasalarının hedefinde olan bazı hastaneler de incelendi. Almanya'da 2005 yılında ameliyat sayısı 12 milyon iken son 3 yıl içinde bu sayı 15.5 milyona yükseldi. Federal Sağlık Bakanlığı verilerine göre, Almanya; ameliyatta dünya rekortmeni konumunda bulunuyor. Özellikle ortopedi ve kalp ameliyatlarında dünya birinciliğini koruyor. Bel fıtığı, omurilik ameliyatlarının sayısı da 2005-2013 yılları arasında ikiye katlandı. Bu alanda 2005 yılında yaklaşık 327 bin ameliyat gerçekleştirilirken 2013 yılında bu sayı 750 bine yükseldi. 2010 yılı istatistiklerine göre, her bin bebek’ten 314’ünün sezaryenle dünyaya gelmesi de dikkat çekti. Sezaryenle dünyaya gelen bebek sayısın her yıl az da olsa arttığı gözlendi.
REKOR AMELİYATLAR 19 BİN KİŞİYİ ÖLDÜRÜYOR
Almanya, ameliyat sayısında rekor kırarken doktor hatalarından her yıl yaklaşık 19 bin kişi ameliyat masasında yaşamını yitiriyor. Hastane ve sağlık personelinden şifa bekleyen hastaların 3'te 1'i yanlış tedavi yöntemi, yanlış ilaç uygulaması ve hijyen yetersizliğinden ötürü daha çok hastalanıyor. Her yıl yaklaşık 188 bin hasta yanlış tedavinin mağduru oluyor. Hastalık Kasası AOK’nın son raporu herkesi korkuttu. Kasanın yayınladığı raporda, "Tıpta hatalar olabilir, bunlar yeni değil" ifadeleri yer aldı.
Ülkede her yıl doktor hatalarının sayısı 900 bin ila 1 milyon 800 bin arasında değişiyor. Alman Tabipler Birliği Başkanı Frank Ulrich Montgomery, ortaya çıkan hataların kasıtlı olmadığına ve bu hataların örtbas edilmediğine dikkat çekti. Başkan Montgomery hijyen ve reçete uygulamasında daha titiz davranılmasını, hastanelerin önlem almasını önerdi.