ALMANYA’da 1 Eylül tarihi itibariyle rüşvete karşı önlemden asgari ücrete, otomotiv sektöründeki düzenlemelerden internet üzerinden temiz kağıdı alınabilmesine kadar getirilen yenilikler şöyle:
* Rüşvete karşı önlem; Federal Parlamento tarafından Ceza Kanunu’nda yapılan değişiklikle rüşvete karşı yeni önlemler getirildi. 1 Eylül’den itibaren geçerli olacak değişiklikle, yerel politikacılara karşı da rüşvet kovuşturması yapılabilecek. 2006 yılında Federal Mahkeme yerel politikacıların Ceza Kanunu kapsamına girmediklerine hükmetmişti.
* İnternet üzerinden temiz kağıdı: Gelecekte bilgi kaydı almak daha kolay olacak. Yapılan değişiklikle birlikte polisten temiz kağıdı ya da ticaret sicili kaydı almak için internet üzerinden başvuru yapılabilecek. Bugüne kadar bu tür evrakları almak için şahsen başvuru yapılması gerekiyordu.
* Otomobillerde çevre düzenlemesi: 1 Eylül’den itibaren yeni üretilecek araçlarda emisyon standartlarının Euro 6 normunu karşılaması gerekiyor. Benzinli araçlarda izin verilen azot oksit değerinin üst sınırı 80 miligram olurken, dizel araçlar için kilometre başına azot oksit değeri Euro-5 standardına göre yarı yarıya azaltılarak 60 miligrama düşüyor. Dizel araçlarda partikül miktarı da 4.5 miligrama indiriliyor. Yapılan sürekli değişikliklerle dizel araçların çevreye saldığı azot oksit değerinin 90’lı yıllara göre, yüzde 98 oranında azaldığı belirtiliyor.
* İskelede çalışanlara asgari saat ücreti: Almanya genelinde 1 Eylül’den itibaren iskele sektöründe çalışan işçiler için asgari saat ücreti uygulaması geçerli oluyor. Buna göre, sektördeki yaklaşık 21 bin kişi, saat ücreti olarak 10.25 Euro alacak. Sektör için asgari ücret uygulaması 1 Mayıs 2015 ile 31 Mart 2016 tarihleri arasında 10.50 Euro olacak.
* Elektrikli süpürgelere güç sınırlaması; Avrupa Birliği (AB) tarafından enerji tasarrufu ve gürültüyü azaltmak amacıyla elektrikli süpürgelere getirilen güç sınırlaması 1 Eylül tarihinde başlıyor. Bu tarihten itibaren, elektrikli süpürgelerin gücü en fazla bin 600 Watt olabilecek. 1 Eylül 2017’den itibaren ise, elektrikli süpürgelerin gücü 900 Watt’ı geçemeyecek. Düşük Watt’lı süpürgelerin kullanılmasıyla her makinenin 10 yılda ortalama 250 Euro daha az elektrik yakacağı hesaplanıyor.