SURİYE ve Irak'ta hızla yayılan IŞİD terörünün durdurulması amacıyla Kürtler'e silah yardımı konusunda eylül ayının ilk haftasında karar vermesi beklenen Almanya’da, silah sanayi lobi çalışmalarına hız verdi.
Frankfurter Allgemeine gazetesinin haberine göre, Almanya’nın silahlanma konusundaki tutumunu net olmadığını ileri süren silah üreticileri, Başbakan Yardımcısı ve SPD Lideri Sigmar Gabriel’e mektup yazarak, "Hükümetin güvenlik ve savunma sanayi konusunda net bir çizgiden yoksun olduğu" eleştirinde bulundu.
Habere göre, hükümeti bu konuda net tavır takınmaya çağıran Alman silah üreticileri, karar alınırken silah sanayinin geleceğinin göz önünde bulundurulmasını istedi. Başbakan Yardımcısı Sigmar Gabriel, geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada, silah ihracatına daha sıkı kurallar getirileceğini söylemişti.
Sektörün, Almanya'da ve başka Batı Avrupa ülkelerinde savunma bütçelerinin daralması nedeniyle son yıllarda yeni pazarlar aradığına dikkat çekilen haberde, kriz bölgelerine silah ihracatının sıkı kontrol altına alınmasının sektörü zor durumda bırakacağına vurgu yapılıyor.
SİLAH SATIŞINDA DÜNYA ÜÇÜNCÜSÜ
Almanya’nın, ABD ve Rusya ardından dünyanın en çok silah ihraç eden üçüncü ülkesi olmasına karşın, hükümetin tavrı nedeniyle ABD ve Rusya ile kıyaslandığında çok gerilerde kaldığı belirtildi. Resmi rakamlara göre, Almanya, 2013 yılı içerisinde 5.8 milyar Euro’su silah satışı ve 2.5 milyar Euro yedek parça olmak üzere 8.3 milyar Euro’luk ihracat yaptı. Almanya’nın geçen yıl silah ve askeri malzeme ihraç ettiği ülkelerin başında 825 milyon Euro ile Cezayir geliyor. Katar 673 milyon Euro, Suudi Arabistan ise Almanya’dan 360 milyon Euro’luk askeri malzeme satın alan ülkeler arasında bulunuyor.
Alman Savunma Sanayi bünyesinde 100 bini kadrolu, 200 bini ise yan sanayi olmak üzere 300 bin kişi çalışıyor.