ALMANYA'nın ünlü diyabet uzmanı Prof.Dr. Robert Ritzel özelikle son günlerde diyabet hastalarına bilimsel dayanığı olmayan umutlar vererek işin ticaretinin yapıldığı uyarısında bulundu.
Almanya'nın Münih kentindeki Schwabing Kliniği'nde Türk hastalara özel konferans veren Prof.Dr. Ritzel Türkiye'de son günlerde pankreas adacık nakli konusunun yeni bir şey gibi gündeme getirildiğini duyduğunu söyledi. Adacık naklinin yıllardır denendiğini ve beklenen başarının sağlamadığını söyleyen Prof.Dr. Ritzel, şöyle dedi:
"Bu nakillerde maalesef adacıkların çoğu ölüyor ve hasta boşu boşuna binlerce Euro ödeme yapmış oluyor. Son on yılda bu yöntemle yapılan deneylerdeki başarı grafiği maalesef hep aşağıya doğru gitmektedir. Adacık nakilleri çok nadir durumlarda sadece Tip 1 hastaları için yapılmakta ve bu da henüz araştırma safhasını aşamamıştır."
Pankreas nakline de sıcak bakmayan Prof.Dr. Robert Ritzel, "Bu sadece çok vahim durumlarda eğer böbrek nakli söz konusu ise pankreas da beraberce yinelenebilir. Ama sadece pankreası değiştirmek, hastaya pek bir şey kazandırmaz, çünkü yeni organ vücuda uyumu için de ömür boyu bazı ilaçları almak zorunda kalacaktır" dedi.
Özellikle Rusya ve Birleşik Arap Emirlikleri gibi ülkelerde zengin diyabet hastalarının sırtından para kazanmayı hedefleyenlerin doku nakli ile pankreasın tedavisi uygulaması yaptıklarını anlatan Prof.Dr. Ritzel, "Bu yöntemde pek bir şey getirmemektedir. Hastalara boşu boşuna umut verilmekte ve en az 20 bin Euro ücret alınmaktadır" dedi. Prof.Dr. Ritzel, şöyle konuştu:
Türk hastalarından sık sık televizyonlardaki sağlık programlarında gördükleri, değişik ilaç veya gıda maddelerini şeker hastalığını tamamen iyileştirdiği yolunda ifadeler duyuyorum. Eğer, tarçın, diyabet çayları gibi bir gıda maddeleri şekeri tamamen ortadan kaldırsaydı bu Amerika ve Avrupa'daki araştırma laboratuvarlarında denenirdi. Şeker hastası olarak şunu kabullenmeliyiz Şeker hastalığı kesinlikle tamamen iyileşmez. Ama ne kadar diyetimize uyar, sağlıklı beslenir ve bol bol hareket hareket edersek, normal şeker değerlerine kavuşur ve sağlıklı yaşayabiliriz."

Aİ(AÖ/İD) (FOTOĞRAFLI)