ALMANYA'nın Aşağı Saksonya Eyaleti'ndeki Oldenburg kentinde 2008 yılında inşası tamamlanan Diyanet İşleri Türk İslam Birliği'ne (DİTİB) bağlı Hacı Bayram Camii'ne paslanmaz metalden minare yapıldı. Modern görünüme sahip 14 metre yükseklikteki minarenin masrafını ise Oldenburg Belediye Başkanı Prof. Dr. Gerd Schwandner öncülüğünde Alman sponsorlar üslendi.
Hacı Bayram Camisi Dernek Başkanı Mehmet Aydın, Oldenburg ve bölgesinde ilk kez bir camiye minare yapıldığını, bundan dolayı çok mutlu olduklarını anlattı. Minarenin açılışını düzenlenen törenle yaptıklarını anlatan Aydın, şöyle dedi:
"Camimize minare yaptırmak istiyorduk. Ancak maddi imkanımız izin vermiyordu. Bir ziyaretimizde Oldenburg Belediye Başkanı Prof. Dr. Gerd Schwandner, camiye minare yapılmasını önerdi. Maddi imkanımızın yetersiz olduğunu belirttik. O da bize, 'Siz orasına karışmayın' dedi ve sponsorları buldu. Sayın Schwandner sayesinde tek kuruş ödemeden camimiz minareye kavuştu. Minarenin açılışını da törenle belediye başkanımız yaptı."
Minareyi Almanlar rahatsız olmasın diye caminin arka kısmına yaptırmayı düşündüklerini ancak belediye başkanının önerisiyle ön kısma aldıklarını anlatan Aydın, şöyle devam etti:
"Belki tepki çeker' diye minareyi arka bahçeye yaptırmayı düşünüyorduk. Belediye başkanı bizden daha cesur çıktı ve 'Caminin minaresi önde olur' diyerek öne aldırdı. Çok da iyi oldu. Minarenin alemi de geldi. Yakında hem ezanın minareden okunması, hem de alemin takılması için belediyeden izin alacağız. Ben bu konuda da belediyenin bize yardımcı olacağını düşünüyorum. Başta belediye başkanımız olmak üzere herkese teşekkür ediyorum."
Oldenburg Belediyesi'nin Uyum Sorumlusu Dr. Ayça Polat minarenin hoşgörü simgesi olduğunu anlatırken, "Minarenin İslam dininde, hem de toplum arasında önemli bir yeri var. Bu minareyle buranın artık bir cami olduğunu herkes açıkça görebiliyor. Bu minare aynı zamanda bu kentin İslam'a verdiği değeri gösterdi" dedi.