Mahmut TOSUN/BERLİN(Almanya), () - Adalet Bakanı Bekir Bozdağ bir dizi temasta bulunmak üzere geldiği Almanya'nın Berlin kentinde, Türk Sivil Toplum Örgütü Temsilcileri ile görüştü. Bakan Bozdağ, AİHM'in Türkiye'yi Kıbrıs'a tazminat ödemeye mahkum eden kararını eleştirerek, "Yetkisiz ve görevsiz olduğu bir konuda karar veremez" dedi.



STK temsilcileri ile görüşmesinin ilk bölümünde Alman meslektaşı Heiko Maas ile yaptığı görüşmeyi değerlendiren Bozdağ, gayet olumlu ve verimli bir toplantı gerçekleştirdiklerini söyledi. Bakan Bozdağ, Türk basının da takip ettiği buluşmada konuyla ilgili olarak "Toplantıda pek çok konuyu karşılıklı görüşme, birbirimize fikirlerimizi ifade etme, ortak adımlar atma konusunda kararlılığımız oldu. Arkasından bir de mutabakat zaptı imzaladık. Opsiyon modeli ile ilgili olumlu gelişmelere dair memnuniyetimizi ifade ettik. Ancak bu konuda Türk toplumunun beklentileriyle ilgili bazı hususları da sayın Bakan'a ifade ettik. Bildiğim kadarıyla Almanya'nın elliden fazla ülkeyle opsiyon modeli biçiminde bir modeli bulunmamakta ve çifte vatandaşlık hakkı onlara verilmektedir. Biz hep ifade ediyoruz; bu Türkiye bakımından bir çifte standarttır. Esas olan bunun kaldırılmasıdır. Ayrıca cezaevlerinde bulunan bazı tutuklu ve hükümlü vatandaşlarımızın durumunu görüşme imkanımız da oldu" dedi.

CUMHURBAŞKANLIĞI SEÇİMLERİ TÜRK TARİHİ AÇISINDAN BİR İLK



Önümüzdeki aylarda gerçekleştirilecek cumhurbaşkanlığı seçimlerini de değerlendiren Bakan Bozdağ, bu seçimlerin Türkiye tarihi açısından bir ilk olduğunu söyledi. İlk defa Türk milletinin kendi cumhurbaşkanını sandıkta kendisinin seçeceğini belirten Adalet Bakanı Bozdağ, cumhurbaşkanının milletin gönül rızasını alarak seçileceği için, artık cumhurbaşkanlığı seçimlerinin krize ve kaosa yol açan bir seçim olmaktan çıkacağını kaydetti.

AİHM YETKİSİZ VE GÖREVSİZ OLDUĞU BİR KONUDA KARAR VEREMEZ



Bozdağ, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin (AİHM) Türkiye'yi Kıbrıs'a tazminat ödemeye mahkum eden kararını da eleştirdi. AİHM'in ülkeler arasındaki ihtilaflara bakma yetki ve görevi olmadığını belirten Bakan Bozdağ, "Yetkisiz ve görevsiz olduğu bir konuda karar veremez. Güney Kıbrıs Rum Yönetimi ile Türkiye Cumhuriyeti arasında diplomatik ilişki de yok. Yetkisiz ve görevsiz olanların aldıkları kararların da Türkiye açısından hem bağlayıcılığı olmaz hem de bir kıymeti bulunmaz" ifadesini kullandı.

SEÇİMLERDE ŞAİBE VAR DEMEK AHLAKİ DEĞİL



Bozdağ, son yerel seçimlerde baş gösteren şaibe iddialarına da değindi. Seçimlerin her aşamasında partilerin gözetim, denetim ve yönetimi olduğunu hatırlatarak YSK'nın sadece bu işi organize ettiğini söyledi.



Bozdağ konuşmasına şöyle devam etti: "Organizasyonu o yapıyor ama imzaları partiler atıyor. Eğer şüphen varsa tutanağa imzanı atmayacaksın. Ben bu tutanağı imzalamıyorum diyeceksin. Burada hile var, burada yanlış var diyeceksin. Hem tutanağa paşa paşa imza atacaksın, hem birleştirme tutanağına imza atacaksın, YSK'daki birleştirme tutanağını da imzalayacaksın; sonra da çıkıp burada şaibe var diyeceksin. Bu ahlaki değil."

TÜRKİYE'NİN AB'YE ÜYELİĞİ DAHA ÇOK AB ÜYE ÜLKELERİNİN MENFAATİNE



Türkiye'nin AB sürecini de değerlendiren Bozdağ, Türkiye'nin 60 senedir içeri girmek istediğinden, Avrupa Birliği'ne tam üye olmak istediğinden kapıda beklediğini belirtti.



Bozdağ, AB müzakere sürecinde açılması gereken fasıllar açıldığında, Türkiye'nin üzerine düşenleri fasıllar açılmadan yerine getirdiğinin görüleceğini söyledi. Türkiye'nin AB'ye üye olmasının sadece Türkiye'nin değil, belki Türkiye'den daha fazla AB'nin menfaatine olduğunu iddia eden Adalet Bakanı Bozdağ, "Türkiye burada kazançlı olacaktır. Ama AB'ye üye ülkeler Türkiye'den daha fazla bu konuda kazançlı çıkacaktır" ifadesini kullandı.



Avrupalıların eninde sonunda Türkiye'nin AB üyeliğine evet diyeceklerine inandığını belirten Bekir Bozdağ, Avrupa'nın mecalsiz kaldığı bir noktaya gelmeden evet demesinin onların da Türkiye'nin de hayrına olacağını vurguladı.

SORUŞTURMA SÜRECİ GİZLİLİK İÇERİYOR



Adalet Bakanı Bozdağ, paralel yapıya dair bir soruşturma açılıp açılmadığının sorulması üzerine, bu konunun gizlilik içeren bir durum olduğunu söyledi. Soruşturma süreçlerinin gizli olduğunu hatırlatan Bozdağ, "Gizli olduğu için de nerede ne tür soruşturmalar var, şu anda hangi aşamaya geldi bilme imkanımız yok. Basından takip ettiğimiz kadarıyla Türkiye'nin değişik yerlerinde, değişik konularda yapılmış şikayetler var. Bunlarla ilgili soruşturmalar var. Adana'da süren bir konu var. İşte Dışişleri Bakanlığı'ndaki dinlemelerle ilgili ve bunun servis edilmesiyle ilgili bir konu var. Bunun çok açık bir casusluk faaliyeti olduğu konusunda kimsenin şüphesi yok. Ama kimler bu suçu işledi ancak adli tahkikat sonucu ortaya çıkacaktır. Herhangi bir vatandaşın bir adli tahkikat sürecinde kırmızı bültenle iadesinin istenmesi, eğer soruşturma aşamasındaysa hakim kararıyla; yargılama aşamasındaysa mahkeme kararıyla olacak bir husustur" şeklinde konuştu.



STK temsilcilerinin sorularını yanıtlayan Bekir Bozdağ, gelen bir soru üzerine Türkiye Cumhuriyeti devletinin yurtdışında yaşayan vatandaşların hiçbir kişisel bilgisini bir başka ülkeyle paylaşmadığının da altını çizdi.