ABD yönetimini, Irak veya Suriye’de Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) terör örgütü üyesi Amerikalılar'ın ya da bazı Avrupa ülkesi vatandaşlarının vize alma gereği duymadan ABD’ye ellerini kollarını sallayarak ülkeye girme endişesi sardı.
FBI, Ulusal Güvenlik ve Savunma Bakanlığı’nın yanı sıra Beyaz Saray tarafından da taşınan endişe sonucu, ABD’ye gelecek yolcu uçaklarındaki denetimlerin yoğunlaştırılacağı ve sıklaştırılacağı belirtildi. Irak ve Suriye’nin önemli noktalarında denetimi ele geçiren IŞİD, içinde bulunulan koşullar içinde ABD için El Kaide yada Taliban’dan bile daha tehlikeli olarak nitelenirken, ABD yönetimi Avrupa ve Ortadoğu ülkelerinden havalimanındaki güvenlik taraması ve yolcu profili denetimlerini artırmasını istedi. Amerikan medyasına yansıyan haberlere göre, ABD pasaportu taşıyan çok sayıda Amerikan vatandaşının yanı sıra, ABD’ye vize almadan girebilecek durumda olan Avrupa ülkeleri vatandaşı IŞİD üyelerinin, ülkeye girme olasılığı ABD’yi alarma geçirdi. Teröristlerin kullanabilecekleri olası silahlar konusunda büyük ilerlemeler sağladığı ve bunun kaygı verici olduğu belirtilen haberlerde, FBI ve Ulusal Güvenlik Bakanlığı’nın Suriye ve Yemen’deki El Kaide bağlantılı grupların havaalanı güvenliklerinden geçebilecek yeni bomba tasarımları üzerinde çalıştığı yönünde duyumlar olduğu belirtildi.
ABD’ye gelecek Avrupa ve Ortadoğu çıkışlı uçakların kalkışından önce havaalanlarında rastgele aramaların artırılacağı, tüm yolcuların geçmesi gereken güvenlik noktalarının da sıklaştırılacağı vurgulandı. ABD Başkanı Barack Obama’nın, geçtiğimiz Pazar günü yaptığı konuşmada Avrupa pasaportlu yada ABD vatandaşı olabilecek köktendinci militanların yarattığı güvenlik tehdidine dikkat çekmesinin ve "Bu kişiler Avrupa pasaportu taşıyor, yada ABD vatandaşı. Yani ABD’ye girmek için bir vizeye ihtiyaç duymuyor" açıklaması ardından, ABD Dışişleri Bakanlığı da konuya ilişkin önlemlerin alınacağını duyurdu.
ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Jen Psaki, günlük basın toplantısında havayolu ile uçuş güvenliği konusunda kendisine yöneltilen soruya şu yanıtı verdi;
 "Ülkeleri dışında savaşan kişiler ile ilgili kaygıyı birçok dost ülke ile paylaşıyoruz. Avrupa’da yada Batı dünyasının başka ülkelerinde, yabancı savaşçıların arttığını görüyoruz ve bu çok kaygı verici. Bunlar Suriye’ye yada başka ülkelere gidip savaşıyor, sonra dönüyorlar. Bu konuda gerekli adımları uyumlu olarak atmaya çalışıyoruz."