Savunma Bakanlığı'ndan bir yetkili, AA muhabirin sorusu üzerine, önceki gün Suriye'nin kuzeyinde muhaliflere havadan yapılan askeri malzeme yardımının YPG'ye gitmediğini vurguladı. Amerikalı yetkili, "Biz Suriyeli Araplarla çalışıyoruz" ifadesini kullandı.

Aynı yetkili, verilen askeri malzemenin yanlış kişilerin eline geçmesinin önlenmesi konusunda ise şunları söyledi:

"Hesap verebilirlik konusunda çok dikkatli bir program yürütüyoruz. Bir miktar küçük silahlara ait mühimmat veriyoruz ve bunu nasıl kullandıklarına, DAEŞ'e karşı kullanıp kullanmadıklarına bakıyoruz. İlerleme ve etkinlik için ölçütlerimiz var. Yapmalarını istediklerimizi yapmazlarsa bir daha bizden bir şey alamazlar. DAEŞ'e karşı etkin bir mücadele verirlerse gönderdiğimiz paketlerin ağırlığı artacak, operasyonları için hava saldırısı desteği alacaklar."

Savunma Bakanlığı yetkilisi, sağladıkları silahlar arasında füze fırlatma sistemleri bulunmadığını, sadece mühimmat yardımı yapıldığını söyledi ve şöyle devam etti:

"Stratejimiz dahilinde bu yok. DAEŞ'in elinde uçak yok. O nedenle bu gruplara yerden havaya fırlatılan füzeler veya omuzdan fırlatılan füzeler vermemizin bir anlamı yok. Ayrıca, omuzdan fırlatılan uçaksavar füzelerinin terörizm içinde yarattığı tehdidin farkındayız. Bu yüzden bu tür malzemenin kesinlikle yanlış kişilerin eline geçmesini istemeyiz."

50 TON MÜHİMMATIN İÇERİĞİ 

ABD öncülüğündeki koalisyonun DAEŞ'e karşı Suriye ve Irak'ta yürüttüğü Doğal Kararlılık Operasyonu Sözcüsü Albay Steve Warren ise düzenlediği basın toplantısında, AA muhabirinin sorusu üzerine ABD'nin DAEŞ karşıtı Suriyeli muhaliflere yaptığı askeri yardımla ilgili bilgi verdi.

Warren, askeri malzeme yardımının 500 milyon dolar bütçesi olan, şu ana kadar 300 milyon dolar harcanan ve geçen hafta muhaliflere eğitim verilmesini öngören bölümünün durdurulduğu açıklanan eğit-donat programı kapsamında yapıldığını söyledi. Warren, harcanan paranın büyük bölümünün malzeme alımına gittiğini, alım yapılan kısımdan 50 ton mühimmatın önceki gece bir C-17 uçağı tarafından havadan indirildiğini, mühimmatın daha çok mermilerden oluştuğunu, bunlar arasında otomatik silah, saldırı tüfeği mermilerinin yanı sıra el bombaları, havan mermileri ve RPG-7 roketarar mermileri bulunduğunu söyledi.

DAEŞ ile mücadele eden Suriye'deki ılımlı muhalifleri desteklediklerinin altını çizen Warren, verilen askeri malzemenin kullanımının kısıtlanması konusunda bir müdahaleleri bulunamayacağını belirterek, "Ancak bu mühimmat ve malzemeyi DAEŞ'e odaklandıklarından emin olduğumuz güçlere verdik" dedi.

5 BİN KİŞİLİK SURİYELİ ARAP GRUP 

Warren, askeri malzeme verilenlerin kendiliğinden koalisyon oluşturan yaklaşık 5 bin kişilik bir Suriyeli Arap grup olduğunu bildirdi. Bu grubun sadece liderinin güvenlik taramasından ve özel bazı ekipmanın kullanımı konusunda eğitimden geçirildiğini kaydeden Warren, "Suriyeli-Arap koalisyonu savaşçıları" olarak tanımladıkları grubun DAEŞ ile Rakka kenti civarında mücadele ettiği bilgisini verdi.

Warren, "Bu kişiler Rakka'ya çok yakın değiller, DAEŞ ile aylardır savaşıyorlar. Bu kişiler rejim güçlerine yakın da değiller. Bunlar özellikle DAEŞ yakınındalar" diye konuştu.

Yardımın devam edeceği bilgisini veren Warren, ilerleyen günlerde çok küçük bir grubun birkaç gün sürecek kısa bir eğitimden geçirileceğini, bu eğitimde de bazı malzemelerin kullanımı hakkında bilgi sağlanacağını kaydetti.