ABD'nin 45'inci başkanı seçilen Donald Trump bugün yapılacak devir teslim töreniyle başkanlık koltuğunu Barack Obama'dan devralıyor. ABD'de 8 Kasım'da yapılan başkanlık seçimlerini kazanan Trump üç aylık dönem içerisinde kabinesini oluşturdu. Trump'ın kabinesinin önemli bir kısmını milyarder ve emekli generaller oluşturuyor. Trump kabinesinde seçim döneminde başkanlık yarışında rakibi olan iki isme de yer verdi. MUSTAFA KARAKUŞ/ntv.com.tr
  • 1
  • 2
    ABD BAŞKAN YARDIMCISI MIKE PENCE
    ABD BAŞKAN YARDIMCISI MIKE PENCE
    ABD'de başkanlık koltuğuna oturan Donald Trump'ın sağ kolu Michael Richard "Mike" Pence oldu. Mike Pence, Trump tarafından başkan yardımcısı aday adayı seçilmeden önce Indiana valisi olarak görev yapıyordu. Pence valilik görevinden önce ABD Temsilciler Meclisi'nde Indiana eyaletini temsil etmişti. Seçim kampanyası boyunca çok fazla ön plana çıkmayan Mike Pence'e "ikinci sınıf ünlü" yakıştırması yapıldı. 

    Mike Pence "evanjelist kilise" mensubu ve koyu muhafazakar görüşleriyle tanınıyor. Eski bir radyo programcısı olan 57 yaşındaki Mike Pence, Cumhuriyetçiler içerisindeki "Çay Partisi Hareketi"ni destekleyen bir isim.ABD topraklarında doğanlara doğrudan vatandaşlık verilmesini öngören yasaya şiddetle karşı çıkan Mike Pence, bunun "sürekli oturum ve çalışma", "vergi verme" ve "zorunlu askerlik" gibi şartlar altında mümkün olmasını savunuyor.
    Göçmenlik, eşcinsel hakları ve kürtaj gibi konularda da liberal yaklaşımları rededen Pence, "küresel ısınma"nın çevreci örgütlerin uydurduğu bir masal olduğunu ileri sürüyor.
  • 3
    ABD DIŞİŞLERİ BAKANI REX TILLERSON
    ABD DIŞİŞLERİ BAKANI REX TILLERSON
    Donald Trump, Dışişleri Bakanlığı koltuğuna ABD enerji devi Exxon Mobil CEO'su Rex Tillerson'ı oturttu. ABD'nin yeni dışişleri bakanı Rex Tillerson 40 yıldır enerji sektöründe çalışıyor. 2004 yılından bu yana ABD'nin en büyük enerji şirketi ExxonMobil CEO'su olan Rex Tillerson'in siyasi bir kariyeri bulunmuyor.

    PUTİN KARDEŞLİK NİŞANI VERDİ 

    ExxonMobil'in Rusya'da faaliyetlerini artırması için yıllarca çaba harcayan Rex Tillerson'a 2014 yılında Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin tarafından "Halk Kardeşliği Nişanı" verilmişti. Tillerson ile Putin'in 20 yılı aşkın süredir tanıştıkları belirtiliyor.
  • 4
    SAVUNMA BAKANI JAMES MATTIS
    SAVUNMA BAKANI JAMES MATTIS
    Trump, Savunma Bakanlığı için "Kuduz köpek" lakaplı emekli General James Mattis'i seçti. 66 yaşındaki Mattis, ABD Başkanı Barack Obama'yla İran konusunda fikir ayrılığı yaşadığı için emekliye ayrılmıştı. James Mattis, 44 yıllık görev süresi sırasında ABD'nin Afganistan ve Irak işgallerinde önemli roller üstlendi. Felluce'de 2004'teki kanlı çatışmaları yöneten Mattis, 2005 yılında San Diego'da askerlere yaptığı konuşmada "Bazı insanlara ateş etmek eğlenceli" demişti. 

    Mattis, ABD'nin Ortadoğu'daki sorunlara yeterince müdahil olmamasının DAEŞ ve diğer aşırıcı ideolojilerin yükselmesine katkı sağladığını savunuyor. Trump, Mattis'i "çok etkileyici" ve "gerçek bir general" olarak nitelendiriyor. ABD'de bir askerin savunma bakanı olması için ordudan ayrılmasının üzerinden 7 yıl geçmesi gerekiyor. 2013'te emekli olan Mattis'in bakanlığa atanabilmesi için bu kuralın Kongre tarafından geçici olarak kaldırıldı.
  • 5
    ADALET BAKANI JEFF SESSIONS
    ADALET BAKANI JEFF SESSIONS
    Donald Trump, 69 yaşındaki Alabama senötörü Jeff Sessions'ı Adalet Bakanlığı koltuğuna oturttu. Trump'ın, "Washington'da çok saygı duyulan biri çünkü çok akıllı" sözleriyle tanıttı Sessions 2003 yılında başlayan Irak Savaşı'na destek vermesiyle biliniyor. Irak'ın işgali, Trump tarafından "korkunç ve aptalca bir şey" olarak tanımlanmıştı. Adalet Bakanlığı koltuğuna oturan Sessions yasaların gerektirdiği gibi davranacağını ve kanuna aykırı hiçbir işlem yapmayacağını belirttiyor. Sessions, gerekli olması halinde Trump'a da karşı çıkacağını da ifade ediyor.
  • 6
    İÇİŞLERİ BAKANI RYAN ZINKE
    İÇİŞLERİ BAKANI RYAN ZINKE
    ABD BaşkanI Donald Trump, İçişleri Bakanlığı için Temsilciler Meclisi'nin Montanalı üyesi Ryan Zinke'i seçti. Temsilciler Meclisi üyesi Zinke ormanların yönetimi, kalkınma, enerji ve kamu arazileri konularında önemli çalışmalar yaptı. 

    Montanalı 55 yaşındaki Ryan Zinke, 23 yıl Amerikan Deniz Kuvvetleri'nde görev yaptıktan sonra 2008 yılında emekli olarak siyasete atıldı. Irak'ın işgalinde özel birliklere komuta eden Zinke, 2015 yılından beri Temsilciler Meclisi'nde Montana'yı temsil ediyor. Enerji sektöründe faaliyet gösteren bazı şirketlerin yöneticileri Zinke'yi desteklerken, çevreci kuruluşlar Zinke'in İçişleri Bakanı olmasının "doğal varlıkların şirketlere satılması" sonucunu doğuracağı endişesini dile getiriyor.
  • 7
    İÇ GÜVENLİK BAKANI JOHN KELLY
    İÇ GÜVENLİK BAKANI JOHN KELLY
    Trump, İç Güvenlik Bakanlığı'na emekli general John Kelly'i seçti. Trump, emekli general John Kelly'den "yasadışı göçü acilen durdurmasını ve sınır güvenliğini sağlamasını" bekliyor. Kelly'nin ilk icraatlarından birinin istihbarat teşkilatları ile polis kuvvetleri arasındaki bağları kuvvetlendirmek olacağı ifade ediliyor.

    John Kelly 50 yıl ABD ordusunda görev yaptıktan sonra geçen sene emekli oldu. Görevde olduğu dönemde, ABD Senatosu'nun Meksika sınırı ile ilgili sorularını yanıtlarken verdiği sert yanıtlarla Trump'ın dikkatini çekti. Halkın Kelly'ye sempatisinin nedeni ise, bir oğlunu 2010 yılında Afganistan'da kaybetmesi. Kelly, Obama yönetiminin izlediği politikaların Ortadoğu'da İran'ı güçlendirdiğini de öne sürüyor.
  • 8
    HAZİNE BAKANI STEVE MNUCHIN
    HAZİNE BAKANI STEVE MNUCHIN
    Donald Trump, ABD Hazine Bakanlığı için eski Goldman Sachs ortağı Steve Mnuchin'i seçti. Trump, Mnuchin'i Hazine Bakanı yapmasının nedenini şöyle açıkladı: "Uzmanlığı ve büyüme yanlısı fikirleri kendisini hazine bakanı görevi için ideal bir aday yapıyor." 

    Trump'ın seçim kampanyasında ulusal finans direktörü olan olarak görev yapan Mnuchin, Wall Street kariyerinin yanı sıra yüksek profilli Hollywood filmlerini finanse etmesiyle tanınıyor. İntihar Timi, Çılgın Max: Öfkeli Yollar ve Keskin Nişancı, Mnuchin'in son yıllarda finanse ettiği filmler arasında bulunuyor.

    Mnuchin'in mücadele etmek zorunda kalacağı en önemli sorunların başında ülkenin giderek artan bütçe açığı ve gelir dağılımı eşitsizliği geliyor. Trump'ın Çin'e kur manipülasyonu dolayısıyla uygulamayı taahhüt ettiği yaptırımlar, yeni Hazine Bakanı'nın görev alanına girecek.
  • 9
    ENERJİ BAKANI RICK PERRY
    ENERJİ BAKANI RICK PERRY
    Donald Trump kabinesinde Enerji Bakanlığı için eski Teksas Valisi Rick Perry'yi seçti. Perry'nin Teksas valisi olduğu dönemde enerji kaynaklarını ve altyapısını geliştirerek eyalette "uzun süreli bir büyüme ve refah dönemi" yarattığını belirten Trump, yönetiminin "Amerika'yı enerji alanında bağımsız hale getirmek ve yeni refah artışı sağlamak için ülkenin geniş doğal kaynak varlığını en iyi şekilde değerlendireceğini" ifade ediyor. 

    Trump'ın kendisini seçmesini "büyük onur" olarak nitelendiren Perry Amerika'nın enerji geleceği konusunda "yeni bir diyalog başlatmayı" dört gözle beklediğini belirtiyor. Rick Perry, Cumhuriyetçi Parti başkan adaylığı seçiminde Trump'un rakibi olmuştu.
  • 10
    TİCARET BAKANI WILBUR ROSS
    TİCARET BAKANI WILBUR ROSS
    Donald Trump, ABD Ticaret Bakanlığı koltuğu için milyarder işadamı Wilbur Ross'u seçti. Trump, işadamı Ross'u Ticaret Bakanı seçmesini şu sözlerle izah etti: "Wilbur Ross, Amerikan sanayisinin bir şampiyonu ve şirketlere başarılı olmaları için nasıl yardım edilmesi gerektiğini biliyor. En önemlisi, şimdiye kadar tanıdığım en iyi müzakereci. Ross'la birlikte Amerikalılar işlerine sahip çıkacaklar."

    Wilbur Ross yaklaşık 25 yıl boyunca dünyaca ünlü Rothschild firması için çalıştıktan sonra kendi şirketini kurdu. Ross'u mevcut ticaret anlaşmalarının iptali veya yeniden müzakere edilmesi gibi kritik görevler bekliyor. Trump'ın seçim kampanyasına en fazla mali destek veren bağışçılar arasında yer alan Ross'un net mal varlığının 2.9 milyar dolar olduğu belirtiliyor.
  • 11
    ÇALIŞMA BAKANI ANDREW PUZDER
    ÇALIŞMA BAKANI ANDREW PUZDER
    Donald Trump, Çalışma Bakanlığı koltuğu için hazır yemek restoran zincirinin üst düzey yöneticisi CEO Andrew Puzder'ı aday gösterdi. "Hardee's" ve "Carl's Jr" adlı hazır yemek restoran zincirinin CEO'su Andrew Puzder asgari ücretin artırılmasına karşı çıkıyor. 

    Çalışma Bakanı Puzder federal asgari ücretin 15 dolara yükseltilmesinin, küçük ölçekli şirketlere ve düşük vasıflı işçilere zarar vereceğini savunuyor. Amerikan Wall Street Journal gazeteci için bir makale kaleme alan Puzder, "Asgari ücrette ciddi artışlar için verilen mücadele, yaşanabilir bir maaş sağlamak yerine milyonlarca kişiyi tamamen maaşsız bırakabilir" görüşünü savunmuştu. Puzder'in CEO olarak yıllık maaşı 1 milyon doların üzerindeydi.
  • 12
    KONUT VE KENTSEL GELİŞİM BAKANI BEN CARSON
    KONUT VE KENTSEL GELİŞİM BAKANI BEN CARSON
    Donald Trump, ABD başkanlık seçimlerinde Cumhuriyetçi Parti'den aday adayı olan rakibi emekli beyin cerahı Ben Carson'ı Konut ve Kentsel Gelişim Bakanlığı koltuğu için seçti. 

    Ben Carson'ı "parlak bir zeka" olarak nitelendiren Donald Trump, ABD'nin geleceğiyle ilgili iyimserliği paylaştığı için emekli beyin cerahı Carson'ı Konut ve Kentsel Gelişim Bakanı yaptığını söyledi. Kabinedeki tek siyahi olan Ben Carson, Cumhuriyetçi Parti aday adaylığından çekildikten sonra Trump'a destek vermişti. Carson yeni başkanın danışmanlığı görevini yürütmek istediği için kabinesinde yer almak istemediğini açıklamıştı.
  • 13
    EĞİTİM BAKANI BETSY DEVOS
    EĞİTİM BAKANI BETSY DEVOS
    ABD Başkanı Donald Trump’ın Eğitim Bakanı koltuğu için seçtiği 58 yaşındaki Betsy DeVos Hollanda kökenli bir siyasetçi. Irak savaşında aktif rol alan özel güvenlik şirketi "Blackwater"ın kurucusu Erik Prince'ın kardeşi olan Betsy DeVos Cumhuriyetçi Parti üyesi ve reformist Hristiyan kimliğiyle tanınıyor. 1982'de Cumhuriyetçi Parti'de aktif siyasete başlayan DeVos, 1996'dan 2000'e kadar Cumhuriyetçi Parti'nin Michigan'daki başkanlığını üstlendi. Eğitim Bakanı Betsy DeVos'un 5.1 milyar dolarlık bir servetin sahibi olduğu belirtiliyor.
  • 14
    ULAŞTIRMA BAKANI ELAINE CHAO
    ULAŞTIRMA BAKANI ELAINE CHAO
    ABD Başkanı Donald Trump Ulaştırma Bakanlığı'na 63 yaşındaki Tayvan doğumlu Elaine Chao'yu oturttu. George W. Bush döneminde 8 yıl Çalışma Bakanlığı görevinde bulunan Chao Tayvan doğumlu bir politikacı ve Senato Çoğunluk Lideri Mitch McConnell'ın eşi.
  • 15
    SAĞLIK BAKANI TOM PRICE
    SAĞLIK BAKANI TOM PRICE
    Donald Trump Sağlık Bakanlığı için Temsilciler Meclisi Bütçe Komisyonu Başkanı Tom Price'ı seçti. Price, sağlık reformu ‘Obamacare’e karşıtlığıyla tanınıyor. Trump, "tanınmış bir doktor ve sağlık politikalarında uzman" olduğu için Tom Price'ı sağlık bakanı olarak seçtiğini söyledi. 

    Kamuoyunda Obamacare olarak bilinen sağlık reformunun iptalinin parça parça gerçekleşeceğini ve Medicare'i (yaşlılar için devlet sağlık sigortası) etkilemeyeceğini dile getiren Price, "Hiç kimse Amerikalıların ayağının altındaki halıyı çekmeye çalışmıyor" dedi.
  • 16
    TARIM BAKANI SONNY PERDUE
    TARIM BAKANI SONNY PERDUE
    ABD Başkanı Donald Trump, Tarım Bakanlığı'na eski Georgia Valisi 70 yaşındaki Sonny Perdue'yi aday gösterdi. Mesleği veterinerlik olan Sonny Perdue 2003-2011 yıllarında Georgia Valiliği yaptı. Perdue seçim kampanyası sırasında Trump'a tarım konusunda danışmanlık yaptı.
  • 17
    KÜÇÜK İŞLETMELER BAKANI LINDA McMAHON
    KÜÇÜK İŞLETMELER BAKANI LINDA McMAHON
    ABD Başkanı Donald Trump'ın Küçük İşletmeler Bakanı olarak atadığı Linda McMahon 2009 yılında Cumhuriyetçi Parti'den siyasete atıldı. 2010 ve 2012 yıllarında senato koltuğu için yarışan milyarder McMahon iki seferde seçimi Demokrat Partili rakiplerine karşı kaybetti. Linda McMahon’un net varlığı eşi Vincent McMahon’la birlikte 1.16 milyarı buluyor.
  • 18
    ÇEVRE BAKANI SCOTT PRUITT
    ÇEVRE BAKANI SCOTT PRUITT
    ABD Başkanı Donald Trump, Çevre Bakanlığı olarak bilinen "ABD Çevre Koruma Kurumu"nun başına küresel ısınmaya inanmayan 48 yaşındaki Scott Pruitti seçti. Oklahoma Başsavcısı Scott Pruitt, Başkan Obama'nın küresel ısınmayla mücadele amaçlı temiz enerjiyi teşvik politikalarını sert eleştirisiyle tanınıyordu. 

    Sera gazı salımları bakımından Çevre Koruma Kurumu kurallarını ihlalle suçlanan şirketlere karşı açılan davalarda önemli rol oynayan Pruitt, petrol şirketlerinin müttefiki olarak biliniyor. "National Review" adlı dergiye bir makale yazan Pruitt iklim değişikliği konusunda şu görüşleri savunmuştu: "Bu tartışma tamamlanmaktan çok uzak. Bilim insanları küresel ısınmanın boyutları, kapsamı ve insan faaliyetleriyle bağlantısı konusunda görüş birliğinde olmadıkları konusunda görüş birliği içindeler."
  • 19
    TRUMP'IN ÖZEL KALEM MÜDÜRÜ REINCE PRIEBUS
    TRUMP'IN ÖZEL KALEM MÜDÜRÜ REINCE PRIEBUS
    ABD Başkanı Donald Trump'ın Beyaz Saray'da özel kalem müdürü olarak Reince Priebus'u seçti. Priebus "terörist yetiştirdiği ya da teröristlere liman görevi" gördüğünden şüphelenilen ülkelerden ABD'ye göçmen alımını geçici olarak durduracağını açıklamıştı.

    Cumhuriyetçi Parti içerisinde önemli bir isim olmayan Priebus son dönemde Trump'ın seçim kampanyasını yürüten en önemli isimler arasında yer alıyordu.